Tortillę z farszem pizzowym przygotujemy z poniższych składników.
4-5 pieczarek
mała cebula
masło klarowane do smażenia
2 cienkie plastry mozzarelli
pół małej cukinii
salami, boczek lub inna wędlina (opcjonalnie)
pomidory
sałata lodowa lub rzymska (garść pokrojonej w paseczki)
oliwki
czerwona papryka (ćwiartka)
pół kubeczka jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól, oregano
Fot. Kasia Wyka
Wykonanie:
Cebulę i cukinię pokroić w ćwierćtalarki, pieczarki obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle, posolić, dodać pokrojoną wędlinę i chwilę podgrzać. Sałatę pokroić w paseczki, pomidory w kostkę.
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięty lub granulowany czosnek. Sos zostawić na 10 minut do przegryzienia.
Tortille podgrzać na patelni, w mikrofalówce lub w piekarniku. Na gorącej tortilli układać mozzarellę, podsmażone warzywa. Posypać sałatą, dodać pomidory i oliwki, polać sosem czosnkowym. Zawijać zgrabne wrapy i podawać z sokiem pomidorowym do popicia.
A jaka jest Wasza ulubiona wersja tortilli?