Wykonanie:
Farsz:
300 g szpinaku mrożonego,
300 g białego sera,
cebula,
łyżka śmietany,
ser,
sól,
pieprz.
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka wody mineralnej,
1 szklanka mleka,
1 szklanka mąki
łyżka oliwy,
2 jajka,
4 śmietanki do kawy,
szczypta soli.
-
Krok pierwszy
Aby wykonać ciasto, mleko wraz z jajkami dokładnie należy zmiksować, następnie dodać mąkę, śmietankę, łyżkę oliwy i szczyptę soli.
-
Krok drugi
Następnie jeszcze raz należy wszystko dokładnie zmiksować i wstawić na pół godziny do lodówki.
-
Krok trzeci
Do farszu cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć lekko na rozgrzanej oliwie.
-
Krok czwarty
Szpinak rozmrozić, następnie pokroić go drobno, dodać do cebuli, smażyć tak długo, aż z patelni wyparuje woda.
-
Krok piąty
Biały ser należy pokroić na mniejsze kawałki, dodać do szpinaku i mieszać tak długo aż powstanie jednolita masa.
-
Krok szósty
Dodać przyprawy i śmietanę. Pod koniec smażenia dodać dużą ilość startego sera i dobrze wymieszać.
Znacie inny przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem białym? Podzielcie się nim z nami.