Oto kilka propozycji na to, jak zrobić pyszną owsiankę przy użyciu najbardziej dostępnych składników:
Owsianka czekoladowa:
– do gorącej owsianki pokruszyć mleczną lub gorzką czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady, przełożyć do miseczek, posypać cynamonem lub grubo pokrojonymi, wcześniej uprażonymi orzechami laskowymi;
– zamiast czekolady w kawałkach można dodać czekolady w proszku lub kakao.
Owsianka jagodowa:
– do ugotowanej, gorącej owsianki wmieszać kilka łyżek zmiksowanych z cukrem pudrem świeżych jagód, po porcjowaniu owsianki, posypać ją 2-3 łyżkami całych jagód i posiekanymi grubo włoskimi orzechami, przybrać listkiem mięty.
Owsianka czekoladowo – bakaliowa:
– w gorącej owsiance rozpuścić białą, mleczną lub gorzką czekoladę, wsypać posiekane grubo laskowe orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę czy pokrojone w drobną kostkę suszone śliwki, na koniec udekorować 2 łyżkami odłożonymi bakaliami.
Owsianka z bananem i masłem orzechowym:
– do gorącej owsianki wmieszać banana zmiksowanego z 1 łyżeczką masła orzechowego i 1 łyżeczką cukru brązowego, po wyłożeniu na talerzyk lub wlaniu do miseczki przybrać plasterkami banana i grubo pokrojonymi uprażonymi orzechami arachidowymi.
Owsianka z mango i mleczkiem kokosowym:
– płatki ugotować w mleczku kokosowym, po czym dodać do smaku brązowy cukier, kilka kropel ekstraktu kokosowego, pokrojone w małą kostkę mango, po wymieszaniu składników przełożyć do miseczek, posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi wymieszanymi z odrobiną cukru pudru.
Owsianka o smaku piernikowym:
– do gorącej owsianki dodać pokruszone drobno pierniki, i pokrojone w kostkę suszone owoce: śliwki, jabłka i gruszki – kilka kostek zostawić do przybrania, doprawić miodem oraz cynamonem.
Owsianka z truskawkami:
– do ugotowanej owsianki wrzucić pulpę truskawkową zrobioną z kilku zmiksowanych truskawek, kawałka banana, łyżeczki brązowego cukru lub cukru pudru i niewielkiej ilości soku z limonki, wymieszać na jednolitą masę, udekorować połówkami kilku świeżych truskawek i kleksem kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem i startą skórką z ćwiartki limonki, przybrać listkiem mięty.
Lubicie owsianki? Jakie najbardziej? Znacie jeszcze jakieś inne wersje? Jeśli tak – dajcie znać! 🙂