Zupy Zupa solianka - przepis

Zupa solianka – przepis

-

Z czego ją zrobić i co wchodzi w jej skład? Jedyny podział, o jakim można powiedzieć w przypadku solanki, dotyczy głównego składnika: można przyrządzić tę zupę z mięsa, ryb lub grzybów. Smak zupy tkwi w dodawanych warzywach: kwaśność i słoność zawdzięcza dodawanym kiszonym ogórkom, kiszonym lub marynowanym grzybom, kaparom, cytrynie lub oliwkom. Cechą charakterystyczną zupy jest również mieszanie różnego rodzaju głównego składnika, np. wieprzowego i wołowego mięsa z kawałkami wędlin, pieczonego mięsa itp., różnych gatunków ryb czy grzybów: marynowanych, świeżych, kiszonych.

600 g mięsa wołowego i wieprzowego na zupę
40 dag kiszonej kapusty
1 marchewka
1 cebula
2-3 kiszone ogórki
300 g mieszanki pokrojonych wędlin i mięsa
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
cukier i sól do smaku
olej
natka pietruszki
kwaśna śmietana

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odszumować, dodać sól, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa, po czym wyjąć je i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Do wywaru włożyć pokrojoną kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, można ją opłukać i odcisnąć sok), dosypać cukru i zagotować. Marchewkę i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i pokroić, podsmażyć chwilkę na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, poddusić chwilkę i dołożyć do zupy. Gotować ok. 10 minut. Ogórki pokroić w plastry, na zapałkę lub zetrzeć na tarce i także dodać do zupy. Po 5 minutach gotowania włożyć rozdrobnione mięso i pokrojone na zapałkę wędliny, doprowadzić do wrzenia, dołożyć czarne oliwki pokrojone w plasterki, zagotować, podawać. Doprawić ewentualnie solą lub cukrem.

Zupę na talerzu przybrać kleksem kwaśnej śmietany i grubo pokrojoną natką pietruszki.

Znacie inne przepisy na soliankę? Podzielcie się nimi!

Poprzedni artykułOwsianka – przepisy
Następny artykułCzarny Piotruś – zasady gry
Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak narysować człowieka?

Zaczynając rysować człowieka przyjrzyjmy się całości sylwetki, bardzo ważną sprawą jest zachowanie odpowiednich proporcji. Studiowanie anatomii ciała, nauka jak rozkładają się cienie itp., wymaga czasu, jest jednak pewien schemat pozwalający krok po kroku, poznać podstawy rysowania człowieka. Naukę omówimy na ukazaniu postaci kobiecej stojącej przodem do widza. (rys.7)

Jak zrobić samemu puder do twarzy?

Puder to jeden z wielu kosmetyków, które bardzo łatwo można przygotować samemu – wystarczą produkty, które w większości mamy pod ręką i odrobina chęci. Pomyślcie, ile radości sprawi wiedza, że używacie na co dzień czegoś, co przygotowałyście same. Co więcej – koleżanki na pewno umrą z zazdrości, widząc Waszą zaradność i pomysłowość!

Zobacz też

Potrawy bezglutenowe – przepisy (sałatka, łosoś)

Chociaż lista produktów zawierających gluten jest bardzo duża, można sobie poradzić z przygotowywaniem bezglutenowych potraw wykorzystując również dużą listę składników spożywczych bezglutenowych.

Czy wywoływanie zdjęć przez internet jest bezpieczne? Wyjaśniamy

Wiele słyszy się o próbach wyłudzenia danych czy pieniędzy w internecie. Dziennikarze, eksperci, a nawet influencerzy przestrzegają przed publikowaniem...

Jak nosić pierścionki? Krótki poradnik

Styl biżuterii i sposób jej noszenia ciągle się zmieniają wraz ze zmieniającymi się trendami. Obecnie bardzo popularne stały się...

Może Cię zainteresuje: