Zwykle zawiera ona tyle kalorii i cholesterolu, że jedzenie jej z powodzeniem można dopisać do listy sportów ekstremalnych. Sam jednak pomysł upieczenia pizzy w brytfance lub innym głębszym naczyniu wydaje się być godny uwagi. Ciasto może być cieńsze, a składniki dobrane do potrzeb i smaku gości czy domowników. A co najważniejsze – brak piekarnika nie stanowi już problemu i taka pizza da się przygotować w warunkach mniej niż komfortowych. Najważniejsze, by mieć patelnię z pokrywką i źródło ciepła, reszta nie jest ważna.
Ciasto: szklanka mąki łyżeczka suszonych drożdży pół szklanki ciepłej wody/mleka szczypta cukru, szczypta soli łyżka oliwy z oliwek Farsz: sos pomidorowy (może to być dobrej jakości keczup, przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem lub przecier przesmażany, tzw. tomato frito) 1/4 młodej cukinii 5 pieczarek ogórek kiszony oliwa 6 oliwek 1 ogórek kiszony garść posiekanego szczypiorku czosnek świeży lub w płatkach, sól, oregano opcjonalnie: mozzarella, wędlina
Z podanych składników zagnieć ciasto – powinno odchodzić od ręki i naczynia, a powierzchnia powinna delikatnie lśnić. Pozwól mu rosnąć przez pół godziny.
Młodą cukinię ze skórką przekrój wzdłuż na 4 części i potnij w cienkie plasterki. Pieczarki obierz i również pokrój. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, zeszklij wyciśnięty czosnek i podsmaż składniki, aż zmiękną. Resztę składników pokrój tak, jak lubisz. Ciasto delikatnie rozciągnij na lekko natłuszczonej patelni. Skrop je oliwą i posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż składniki na cieście. Jeśli chcesz użyć sera, wstrzymaj się z jego dołożeniem do 10 minut przed końcem pieczenia. Posyp pizzę oregano. Patelnię przykryj i postaw na palniku przykręconym do minimum. Pizzę piecz około pół godziny.
Świetnie smakuje z ketchupem lub jogurtowym sosem czosnkowym.
I co myślicie? 😉 Jaka jest Wasza ulubiona pizza? Wolicie grube czy cienkie ciasto? Dajcie znać!