Każdy, kto lubi ryby, na pewno zechce spróbować pysznego połączenia świeżej kajzerki z tą doskonałą, pachnącą morzem pastą.
250 g szprotek wędzonych
2-3 jajka na twardo
pół pęczka koperku
majonez bez cukru
sól, pieprz
opcjonalnie ogórek kiszony i cebula albo szalotka
Fot. Irena Grummich
Wykonanie:
Szprotkom oderwij łebki, jajka obierz i pokrój w ósemki. Koperek drobno posiekaj. Rybki i jajka wrzuć do blendera i chwilę miel na niskim biegu – chodzi o to, by składniki nie utworzyły puszystego musu, a raczej rozdrobniły się na zauważalne kawałki. Przełóż zawartość blendera do miski, dodaj trochę majonezu i koperek. Jeśli lubisz, możesz do pasty dodać drobniutko posiekaną cebulkę i pokrojonego w drobną kosteczkę obranego kiszonego ogórka. Pamiętaj jednak, że pasta z surową cebulą szybko się psuje, nie należy jej więc zbyt długo przechowywać.
Jaki jest Wasz ulubiony przepis na szprotki? Podzielcie się nim z nami!