Potrawy Pasta z wędzonych szprotek – przepis

Pasta z wędzonych szprotek – przepis

-

Każdy, kto lubi ryby, na pewno zechce spróbować pysznego połączenia świeżej kajzerki z tą doskonałą, pachnącą morzem pastą.

Składniki: 250 g szprotek wędzonych 2-3 jajka na twardo pół pęczka koperku majonez bez cukru sól, pieprz opcjonalnie ogórek kiszony i cebula albo szalotka

Pasta ze szprotek
Fot. Irena Grummich

Wykonanie:

Szprotkom oderwij łebki, jajka obierz i pokrój w ósemki. Koperek drobno posiekaj. Rybki i jajka wrzuć do blendera i chwilę miel na niskim biegu – chodzi o to, by składniki nie utworzyły puszystego musu, a raczej rozdrobniły się na zauważalne kawałki. Przełóż zawartość blendera do miski, dodaj trochę majonezu i koperek. Jeśli lubisz, możesz do pasty dodać drobniutko posiekaną cebulkę i pokrojonego w drobną kosteczkę obranego kiszonego ogórka. Pamiętaj jednak, że pasta z surową cebulą szybko się psuje, nie należy jej więc zbyt długo przechowywać.

Jaki jest Wasz ulubiony przepis na szprotki? Podzielcie się nim z nami!

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

The Sims 3 – jak zostać wampirem?

Aby zostać wampirem w grze The Sims 3 musimy najpierw posiadać dodatek "Po zmroku".

Jak pomalować drewniane ogrodzenie?

Zamiast wymienić ogrodzeni możemy je zawsze pomaleć. Malowanie drewnianego ogrodzenia przywróci mu dawny blask i zabezpieczy na kolejny okres czasu przed działaniem środowiska zewnętrznego. Jak należy to zrobić? Czym zabezpieczyć drewno i jak je malować?

Zobacz też

Konto oszczędnościowe a PIT

Depozyty stanowią bardzo wygodną metodę pozyskiwania dochodów budżetowych. Trudno się zatem dziwić, że rodzimy fiskus nie zamierza rezygnować z opodatkowania kont oszczędnościowych.

Fasolki wszystkich smaków

Harry Potter chyba już na zawsze na dobre zagościł w sercach osób dorosłych i dzieci. To książka, która już...

Wybierz oryginalną i piękną torebkę

Każda kobieta chce świetnie wyglądać w różnych okolicznościach. Zależy nam na niebanalnych stylizacjach, które dodają nam uroku. Chętnie inspirujemy...

Może Cię zainteresuje: