Tymczasem bogaty w żelazo i kwas foliowy szpinak da się przyrządzać na wiele atrakcyjnych sposobów. Jednym z nich są poniższe placuszki. Amatorom szpinaku z pewnością przypadną do gusty, pozostali powinni dać szpinakowi w tej odsłonie szansę. Naprawdę warto!
2-3 ząbki czosnku
masło klarowane
pół opakowania mrożonego szpinaku w brykietach
szklanka mąki
2 jajka
pół szklanki śmietany/jogurtu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Źródło: lucelovesblog/ flickr.com
Wykonanie:
Na maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodaj zamrożony szpinak i rozmroź pod przykryciem, potem odkryj i odparuj nadmiar wody. Mieszaninę przestudź, dodaj mąkę, jajka i śmietanę albo jogurt, dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste by rozpływać się po patelni, dodaj nieco wody. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju. Podawaj z paseczkami wędzonego łososia, kwaśną śmietaną lub pokruszoną fetą.
Jakie są Wasze ulubione dodatki do placuszków szpinakowych? Podzielcie się opinią!