Aby móc nafaszerować patisony, musisz wykonać z nich małe garnuszki z pokrywką. Ułóż patisona szypułką do góry i ostrym nożem odetnij wierzch w połowie wysokości karbowanego rantu, czyli ok. 1,5 cm od góry. Odłóż wierzchy, a dolną wydrąż, wycinając miąższ łyżką. Cebulkę i miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż właśnie posiekane warzywa. Wymieszaj to z mięsem i ryżem, dopraw solą, pieprzem i papryką i powstałym farszem napełnij patisonowe miseczki, a następnie przykryj je odkrojonymi wcześniej pokrywkami. Ułóż patisony w naczyniu żaroodpornym z odrobiną tłuszczu na dnie. Piecz 30 minut w temperaturze ok. 160 stopni. Zdejmij wierzchy i zostaw patisony w piekarniku na kolejny kwadrans, aby nieco odparowały.
Aby zrobić sos, posiekaj cebulę, wyciśnij czosnek i zeszklij je na oliwie. Dołóż pomidory i duś przez około kwadrans. Posól i dopraw do smaku.
Upieczone patisony możesz ostrożnie przekroić na mniejsze części. Każdą część ułóż na talerzu i polej sowicie sosem. Patisony faszerowane gotowe.
2 spore patisony
300 g mielonego wieprzowego mięsa
woreczek białego ryżu
słodka i ostra papryka
sól
cebula olej do smażenia
Sos:
2 puszki pomidorów pelati
łyżka oliwy
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
ostra papryka
tymianek
Lubicie patisony? Znacie jakieś inne fajne przepisy z nimi w roli głównej? Podzielcie się pomysłami!