Przepisów na pieczarki faszerowane jest wiele. Każdy z nich jest inny, wymaga przygotowania innych składników. Do przygotowania łatwej przekąski
2 jajka,
4 pieczarki o dużych kapeluszach,
1 mała cebulka,
5-6 łyżek bułki tartej,
natka pietruszki,
sól i pieprz,
2 łyżki masła.
Oczywiście jeśli potrzebujemy większej ilości pieczarek, trzeba przemnożyć składniki tak, by zachować proporcje.
Najpierw należy dokładnie umyć i obrać pieczarki oraz odciąć im nóżki. Jajka gotujemy na twardo. Można to zrobić wcześniej. Jajka należy wystudzić i zetrzeć na drobnej tarce, jak na pastę jajeczną.
Nóżki pieczarek i cebulę drobno kroimy, lekko przesmażamy na maśle. Nie trzeba długo smażyć – tylko 5 minut, by cebulka się zeszkliła. Dodajemy przesmażone pieczarki do pasty jajecznej oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tego dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i sporo bułki tartej. Wszystko mieszamy, by się połączyło. Można zagnieść jak ciasto. Tak przygotowaną masą wypełniamy kapelusze – musi być jej sporo. Lekko oprószamy po wierzchu bułką tartą.
Tłuszczem smarujemy blachę, następnie układamy pieczarki. Pieczemy je w piekarniku około pół godziny w temperaturze ok. 120 – 150 stopni, w zależności od wielkości grzybów i ilości farszu.
Tak przygotowane pieczarki są wyśmienite do mięs lub jako samodzielna przekąska.
Znacie inny przepis na pieczarki faszerowane? Podzielcie się nim w komentarzu.