Oczywiście dżem z żurawiny bez problemu można kupić. Jednak nic nie smakuje tak, jak prawdziwa konfitura żurawinowa zrobiona w domu.
Do zrobienia konfitury
1 kg świeżej lub mrożonej żurawiny,
2 jabłka,
sok i otarta skórka z dwóch cytryn,
400 g cukru,
szklankę wody.
Uwaga!
Żurawina ma twarde owoce, wydaje się, że trzeba je długo gotować, by rozpadły się na dżem. Konfitura jest jednak smaczniejsza, jeśli znajdą się w niej całe owoce, a nie tylko półpłynna papka.
Jabłka warto przygotować na początku – należy je obrać, oczywiście pozbawić pestek i ogryzków oraz zetrzeć na grubej tarce.
Najpierw należy umyć owoce żurawiny. Zalewamy je sokiem z cytryny, mieszamy ze startą skórką i cukrem.
Połowę tak przygotowanych owoców wkładamy do garnka, o dość grubym dnie (wraz ze startym jabłkiem) i zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut, aż jabłko się rozpadnie. Najlepiej gotować bez przykrycia, wtedy wyparuje nadmiar wody, co chwilę mieszając. Po 15 minutach dokładamy do garnka pozostałą część owoców i gotujemy, mieszając już rzadziej, około pół godziny.
Po tym czasie można przełożyć konfiturę do wyparzonych wcześniej słoików (należy to zrobić, by upewnić się, że słoiki nie pękną), zawekować i postawić do góry dnem. Konfitura gotowa. Należy ją przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Konfiturę można przechowywać nawet do następnej jesieni.
Znacie inny przepis na dżem żurawinowy? Podzielcie się nim w komentarzu.