Do wykonania domowej pieczeni rzymskiej będą potrzebne:
mięso wieprzowe (80 dag)
mięso wołowe (40 dag) – najlepiej od razu zmielone
5 świeżych jajek
1 duża cebula
10 dag bułki tartej albo zwykłej starszej bułki
łyżka stopionego masła
koperek lub natka pietruszki
2 łyżki śmietany kremówki o rzadkiej konsystencji
sól, pieprz do smaku
Do zmielonego mięsa należy dodać drobno posiekaną cebulkę, następnie ugotować 4 jajka na twardo. Po wyjęciu z wody należy je wystudzić i obrać ze skorupki. W następnej kolejności do zmielonego mięsa dodajemy pozostałe 1 surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej lub namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę, koperek i całość doprawić solą i pieprzem. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wedle uznania dodajemy do mięsnej masy odrobinę ziół, takich jak: majeranek, cząber czy tymianek.
Jeżeli mięsna masa jest zbyt zbita lub sucha, należy wyrobić ją jeszcze raz z dodatkiem letniej wody do momentu, aż będzie lepsza. Następnie włączamy piekarnik na 180 stopni. Kiedy będzie się nagrzewał, przygotowujemy papier śniadaniowy, najlepiej na rolce, aby można było dowolnie wybrać jego długość. Musi być on tak długi, aby owinąć nim formę, w której będziemy zapiekać mięso. Najlepsza będzie forma do wypieku keksów. Kiedy wymierzymy już odpowiedni kawałek, należy posmarować go roztopionym tłuszczem.
Wykładanie mięsnej masy na pergamin należy rozpocząć od jego środka, gdzie wykładamy tylko jego połowę i formujemy ją w prostokąt o wymiarach nieco mniejszych niż dno formy. Natomiast wzdłuż jednego z dłuższych brzegów papieru należy ułożyć jedno za drugim ugotowane jajka w całości. Następnie przykrywamy je pozostałą mięsną masą. Całość zawijamy w pergamin, chwytamy za jego dwa rogi i delikatnie poruszamy, aby poszczególne elementy równomiernie się rozłożyły. Na samym końcu – rogi, za które dotąd trzymaliśmy, należy dokładnie założyć pod spód rulonika i całość włożyć do formy na pieczeń.
Tak przygotowaną pieczeń zapiekamy w 180 stopniach przez około 40-50 minut. Po tym czasie należy wyjąć formę z piekarnika, rozwinąć pergamin, pieczeń posmarować z wierzchu śmietaną i piec jeszcze około 20 minut, już jej nie przykrywając.
Znacie inny przepis na placki ziemniaczane? Podzielcie się nim w komentarzu.