Potrawy Placki ziemniaczane – przepis

Placki ziemniaczane – przepis

-

Do przygotowania placków ziemniaczanych będą potrzebne:

kilka ziemniaków (w zależności od tego, dla ilu osób przeznaczone są placki – dla jednej osoby wystarczą nawet dwa dość spore ziemniaki)
mąka
cebulka
czosnek
ewentualnie 100 gram wędzonego boczku
sól
pieprz
majeranek
olej do smażenia

Ziemniaki należy najpierw obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Wiele osób idąc z duchem czasu, używa do tego celu specjalnych maszynek, które tną i mielą ziemniaki na gładką masę, jednak uważam, że wtedy placki smakują inaczej, powiedziałabym – zdecydowanie gorzej. Tracą one bowiem swój smak, który jest wyraźnie wyczuwalny podczas jedzenia, gdy samodzielnie zetrzemy placki na drobnej tarce, nie zamieniając ich w całkowitą papkę.

Do startych ziemniaków należy zetrzeć, również na drobnej tarce, czosnek oraz dodać cebulkę. Ta może być drobno pokrojona, zmielona w maszynce lub starta na tarce, nie ma to większego znaczenia. Wiele osób kroi ją jednak trochę grubiej i przed wrzuceniem do startych ziemniaków – czyli tzw. tarcizny – podsmaża na patelni. Nie jest to jednak konieczne. Następnie do ziemniaczanej masy dodajemy jajko, w zależności od ilości ziemniaków, mąkę, aby związała całość oraz przyprawy: dużo pieprzu, dużo majeranku, a soli wedle uznania. Ziemniaki same w sobie posiadają już niewielką ilość soli, podobnie majeranek, dlatego wystarczy delikatnie je posolić, aby mieć okazję poczuć wyjątkowy smaku ziemniaków. Na koniec można drobno pokroić boczek i wrzucić go do ziemniaczanej masy.

Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać i wykładać w postaci niewielkich, niezbyt grubych placków na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem, a następnie – smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przed podaniem, a po zdjęciu z patelni, układamy je na talerzy wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby wsiąknął w niego nadmiar tłuszczu.

Znacie inny przepis na placki ziemniaczane? Podzielcie się nim w komentarzu.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Szampan a wino musujące – różnice

Szampan i wino musujące - oba trunki kojarzone są przede wszystkim ze świętowaniem, hucznym przywitaniem Nowego Roku, oba są również atrybutami luksusu. Bardzo często oba te trunki są ze sobą mylone. Jaka jest różnica między nimi?

Babka lancetowata – zastosowanie

Już 2000 lat temu babka była traktowana jak roślinne panaceum. Trudno się temu dziwić – roślinę można bowiem stosować wedle potrzeby i na wiele sposobów. Działa łagodnie, ale nadzwyczaj skutecznie. Swoją dobroczynną moc objawi nawet wtedy, kiedy zrani się skórę gdzieś na zakurzonym wędrownym szlaku.

Zobacz też

Figura rożek – jak się ubierać?

Podobnie jak inne kobiety, odpowiadające poszczególnym typom figury, również kobieta rożek boryka się z niedoskonałościami i mankamentami swojego ciała. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ o doskonałość w tej materii jest niezwykle trudno, tym bardziej, iż nawet najlepiej dobrana i surowo przestrzegana dieta nie sprawi, że zyskamy harmonijne i równomierne ciało.

Peruki Lublin – odzyskaj piękne włosy

Fryzura jest nieodłącznym atrybutem wizerunku człowieka. Od wieków ludzie przywiązywali dużą wagę do tego, jak prezentują się ich włosy....

Loteria szczepionkowa. Jak się zapisać? Jakie są szanse na wygraną? Kiedy odbędą się losowania?

Biorąc udział w loterii szczepionkowej masz szansę wygrać od 200 do nawet 1 000 000 złotych. Wystarczy się zarejestrować...

Może Cię zainteresuje: