Ich przygotowanie jest co prawda pracochłonne i wymaga sporej cierpliwości przy nakładaniu farszu i zlepianiu brzegów, ale nie równa się ogromnej satysfakcji z podania bliskim czy znajomym ulepionych przez siebie pierożków.
Do wykonania pierogów ruskich będzie potrzebne:
750 dag twarogu
2 kg ziemniaków
sól, mielony czarny pieprz
750 dag maki pszennej
1 jajko
¾ szklanki ciepłej wody
sól
Zaczynamy od przygotowania farszu: ziemniaki obrać, przekroić na pół, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, zmielić przez maszynkę lub dobrze potłuc tłuczkiem z drobnymi otworami. Twaróg również zmielić przez maszynkę lub podobnie jak w przypadku ziemniaków, dokładnie rozkruszyć i ugnieść tłuczkiem z drobnymi otworami. Wymieszać z ziemniakami, solą i czarnym pieprzem. Przygotować ciasto z mąki, jajka, soli i ciepłej wody. Dobrze je zagnieść i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie wybrać jeden z poniższych sposób zrobienia kółek pod farsz:
– ciasto okroić na grube plastry, rozwałkować i wycinać kółka,
– ciasto pokroić na grube plastry, każdy z nich zrolować, jak na kopytka, po czym ostrym nożem pociąć na mniej więcej równe mniejsze kawałki, które rozwałkować na krążki o odpowiedniej grubości
Do tak przygotowanych krążków ciasta nałożyć sporą ilość farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi smarując jeden z nich odrobiną wody i położyć na stół podsypany mąką, żeby się nie przykleiły do blatu. Gotowe pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować 4-5 minut od momentu, kiedy wypłyną na wierzch, odcedzić. Podawać polane masłem lub wytopionymi skwarkami z podsmażoną cebulą.
W czasie lepienie pierogów należy uważać, by farsz nie dostał się między brzegi ciasta, gdyż może spowodować otwarcie się pierożka w trakcie gotowania.
Jednym z najczęściej dodawanych składników do farszu na ruskie pierogi jest pokrojona w drobną kostkę i podsmażona cebula.
Znacie inny przepis na pierogi ruskie? Podzielcie się nim w komentarzu.