Pierwsza wersja pizzerek to małe pizze wykonane z typowego dla nich drożdżowego ciasta. Do jego przygotowania będzie potrzebne:
2 szklanki mąki dodatkowe
1,5 łyżki mąki
50 – 60 ml mleka
50 – 60 ml wody
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
¾ łyżeczki cukru
Uwaga!
Pizzerki z ciasta francuskiego można przygotować w różnym kształcie: kwadratów, podłużnych paluchów lub zaklejonych rożków.
Do kubka włożyć drożdże, cukier i dodatkowa mąkę, rozprowadzić je w ciepłym mleku i ciepłej wodzie, odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże podrosną wlać je do przesianej mąki, dodać sól i dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Następnie przenieść je do miski wysmarowanej oliwą lub olejem i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Kiedy ciasto podwoi swą objętość, jeszcze raz je wyrobić, podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować je, umieścić na blaszce do pieczenia, wysmarowanej olejem.
Tak przygotowane ciasto pod pizzerki można posmarować pastą pomidorową i obłożyć mięsem, serem i warzywami wedle uznania. Piec 10-15 minut (do zarumienia się sera i brzegów ciasta) w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C.
Do przygotowania bardzo prostych i szybkich pizzerek na cieście francuskim będzie potrzebne:
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
8-10 plastrów salami bądź szynki
3-4 pieczarki
1 mała cebula
pół szklanki gęstej pasty pomidorowej
30-40 dag mozzarelli
oregano lub tymianek
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwinąć (papier można wykorzystać jako papier do pieczenia). Pociąć na kwadraty, przełożyć na blachę, na której będziemy piec pizzerki. Pieczarki, mozzarellę i cebulę pokroić w plasterki. Pastą pomidorową posmarować pokrojone kawałki ciasta francuskiego, na jedne rozłożyć plasterki pieczarek, cebuli i salami, na inne tylko salami bądź pozostawić tylko pastę pomidorową. Na wszystkie pizzerki rozłożyć plastry mozzarelli, posypać oregano lub tymiankiem. Rozbełtać jajko i posmarować nim brzegi pizzerek, które wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec je ok. 20-25 minut. Podawać z keczupem i sosem czosnkowym.
Znacie inny przepis na pizzerinki? Podzielcie się nim z nami.