Przygotowanie przegrzebków jest stosunkowo proste i należy trzymać się jedynie kilku zasad, aby delektować się ich doskonałym i delikatnym smakiem. Przede wszystkim najsmaczniejsze i najzdrowsze są świeże małże, które jednakże trudno jest dostać. Mrożone bywają równie smaczne, należy jedynie pamiętać o ich prawidłowym rozmrażaniu – powoli; najlepiej początkowo włożyć do lodówki lub do zimnej wody.

Przegrzebki można z powodzeniem podawać na kilka różnych sposobów: na surowo, panierowane, smażone (nie wolno smażyć zbyt długo), zapiekane, grillowane czy gotowane. Przegrzebki na surowo smakują najlepiej, gdy się wcześniej zamarynuje je w mieszankach różnorodnych przypraw, z sosem winegret, z dodatkiem podgrzanych szparagów lub ciepłej zielonej fasolki. Wzorując się na daniach kuchni śródziemnomorskiej przegrzebki można podawać przyprawione czosnkiem, cebulką szalotką, oliwą z oliwek, bazylią; lub w wersji azjatyckiej z dodatkiem oleju sezamowego, sosu sojowego, imbiru, chilli, cukru i sezamu.

Smażenie przegrzebków nie jest zbyt skomplikowane, w zasadzie przebiega ono tak, jak smażenie ryb. Najpierw należy je dokładnie ususzyć, a następnie zamoczyć w rozmieszanym jajku i obtoczyć ze wszystkich stron w bułce tartej, do której można dodać tarty parmezan, siekaną natkę pietruszki i ulubione przyprawy. Nie należy ich natomiast dotykać ani przewracać przez pierwsze 2-3 minuty smażenia, aby panierka nie odpadła, oraz aby miały okazję do ładnego zarumienienia się.

Doskonałym sposobem podawania przegrzebków jest zapiekanie ich w muszli i polewanie sosem beszamelowym lub beszamelem z dodatkiem żółtek i sera żółtego. Świetnym dodatkiem będzie również sos grzybowy z dodatkiem tartego parmezanu.

Prostym i smacznym rozwiązaniem jest również podsmażenie bułki tartej na niewielkiej ilości tłuszczu i polanie nią gotowanych przegrzebek.

Znacie inne przepisy z przegrzebkami? Podzielcie się nimi.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułĆwikła z chrzanem – przepisy
Następny artykułJakie prawa ma pracownik w Unii Europejskiej?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here