Przygotowanie przegrzebków jest stosunkowo proste i należy trzymać się jedynie kilku zasad, aby delektować się ich doskonałym i delikatnym smakiem. Przede wszystkim najsmaczniejsze i najzdrowsze są świeże małże, które jednakże trudno jest dostać. Mrożone bywają równie smaczne, należy jedynie pamiętać o ich prawidłowym rozmrażaniu – powoli; najlepiej początkowo włożyć do lodówki lub do zimnej wody.
Przegrzebki można z powodzeniem podawać na kilka różnych sposobów: na surowo, panierowane, smażone (nie wolno smażyć zbyt długo), zapiekane, grillowane czy gotowane. Przegrzebki na surowo smakują najlepiej, gdy się wcześniej zamarynuje je w mieszankach różnorodnych przypraw, z sosem winegret, z dodatkiem podgrzanych szparagów lub ciepłej zielonej fasolki. Wzorując się na daniach kuchni śródziemnomorskiej przegrzebki można podawać przyprawione czosnkiem, cebulką szalotką, oliwą z oliwek, bazylią; lub w wersji azjatyckiej z dodatkiem oleju sezamowego, sosu sojowego, imbiru, chilli, cukru i sezamu.
Smażenie przegrzebków nie jest zbyt skomplikowane, w zasadzie przebiega ono tak, jak smażenie ryb. Najpierw należy je dokładnie ususzyć, a następnie zamoczyć w rozmieszanym jajku i obtoczyć ze wszystkich stron w bułce tartej, do której można dodać tarty parmezan, siekaną natkę pietruszki i ulubione przyprawy. Nie należy ich natomiast dotykać ani przewracać przez pierwsze 2-3 minuty smażenia, aby panierka nie odpadła, oraz aby miały okazję do ładnego zarumienienia się.
Doskonałym sposobem podawania przegrzebków jest zapiekanie ich w muszli i polewanie sosem beszamelowym lub beszamelem z dodatkiem żółtek i sera żółtego. Świetnym dodatkiem będzie również sos grzybowy z dodatkiem tartego parmezanu.
Prostym i smacznym rozwiązaniem jest również podsmażenie bułki tartej na niewielkiej ilości tłuszczu i polanie nią gotowanych przegrzebek.
Znacie inne przepisy z przegrzebkami? Podzielcie się nimi.