Pierwszy z nich to przepis na buraczki z chrzanem. Należy przygotować około:
15 dag świeżego korzenia chrzanu,
2 łyżki octu, które można zastąpić kwaskiem cytrynowym,
1 dag kminku
sól i cukier do smaku.
W pierwszej kolejności należy przygotować buraki. W tym celu należy je bardzo dokładnie wymyć, jeżeli to konieczne wyszorować szczotką. Wszystko dlatego, że będą one gotowane w skórce, dlatego powinny być bardzo czyste. Wymyte buraki należy włożyć do wysokiego garnka, zalać wodą, tak aby były przykryte i gotować, aż będą miękkie. Po wyjęciu buraków z wody należy odstawić je do wystygnięcia, a następnie cieniutko obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce, jednak trzeba liczyć się z tym, że puszczą wtedy więcej soku i trzeba będzie odcisnąć je na sitku, aby nie były zbyt wodniste.
Następnie należy przygotować chrzan. Najpierw dokładnie go myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce, również na drobnych oczkach, aby miał taką samą wielkość jak buraczki. Do buraczków należy dodać tarty chrzan, sparzony kminek, wszystko dokładnie wymieszać, dodać sól, cukier i kwasek cytrynowy lub ocet do smaku, wymieszać. Tak przygotowaną ćwikłę należy przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.
Poniżej przedstawiamy inny przepis na ćwikłę z chrzanem.
Do samodzielnego wykonania potrzebny jest:
słoiczek chrzanu z dodatkiem soku z cytryny (lub 1 starty korzeń chrzanu z dodatkiem soku z cytryny),
ok. 10 łyżeczek cukru oraz szczyptę soli do smaku.
W pierwszej kolejności należy przygotować buraki. W tym celu należy je dokładnie wymyć i ugotować do miękkości, pozostawiając je w skórce. Kiedy buraki będą miękki należy wyjąć je z wody, odstawić do wystudzenia, a następnie obrać ze skórki bardzo cieniutko i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach na tarce. Powstałą papkę należy odsączyć z nadmiaru soku na drobnym sitku i przełożyć do miski.
Do buraczków należy dodać świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny, następnie obrany i starty korzeń świeżego chrzanu oraz podane w przepisie przyprawy, wedle smaku i uznania.
Tak przygotowane buraczki należy odstawić na jeden dzień do lodówki, aby przeszły przyprawami i zaprawiły się ich smakiem. Po tym czasie ćwikłę należy przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.
Znacie inne przepisy na ćwikłę z chrzanem? Podzielcie się nim z nami.