Pierwszy z nich to przepis na buraczki z chrzanem. Należy przygotować około:

1,5 kg buraków,
15 dag świeżego korzenia chrzanu,
2 łyżki octu, które można zastąpić kwaskiem cytrynowym,
1 dag kminku
sól i cukier do smaku.

W pierwszej kolejności należy przygotować buraki. W tym celu należy je bardzo dokładnie wymyć, jeżeli to konieczne wyszorować szczotką. Wszystko dlatego, że będą one gotowane w skórce, dlatego powinny być bardzo czyste. Wymyte buraki należy włożyć do wysokiego garnka, zalać wodą, tak aby były przykryte i gotować, aż będą miękkie. Po wyjęciu buraków z wody należy odstawić je do wystygnięcia, a następnie cieniutko obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce, jednak trzeba liczyć się z tym, że puszczą wtedy więcej soku i trzeba będzie odcisnąć je na sitku, aby nie były zbyt wodniste.

Następnie należy przygotować chrzan. Najpierw dokładnie go myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce, również na drobnych oczkach, aby miał taką samą wielkość jak buraczki. Do buraczków należy dodać tarty chrzan, sparzony kminek, wszystko dokładnie wymieszać, dodać sól, cukier i kwasek cytrynowy lub ocet do smaku, wymieszać. Tak przygotowaną ćwikłę należy przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Poniżej przedstawiamy inny przepis na ćwikłę z chrzanem.

Do samodzielnego wykonania potrzebny jest:

1 kg buraków ćwikłowych,
słoiczek chrzanu z dodatkiem soku z cytryny (lub 1 starty korzeń chrzanu z dodatkiem soku z cytryny),
ok. 10 łyżeczek cukru oraz szczyptę soli do smaku.

W pierwszej kolejności należy przygotować buraki. W tym celu należy je dokładnie wymyć i ugotować do miękkości, pozostawiając je w skórce. Kiedy buraki będą miękki należy wyjąć je z wody, odstawić do wystudzenia, a następnie obrać ze skórki bardzo cieniutko i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach na tarce. Powstałą papkę należy odsączyć z nadmiaru soku na drobnym sitku i przełożyć do miski.

Do buraczków należy dodać świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny, następnie obrany i starty korzeń świeżego chrzanu oraz podane w przepisie przyprawy, wedle smaku i uznania.

Tak przygotowane buraczki należy odstawić na jeden dzień do lodówki, aby przeszły przyprawami i zaprawiły się ich smakiem. Po tym czasie ćwikłę należy przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Znacie inne przepisy na ćwikłę z chrzanem? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKto dziedziczy długi?
Następny artykułPrzegrzebki – przepisy

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here