Charakteryzują się delikatnym smakiem maślanego sosu wzbogaconego koperkiem ugotowanego na mięsnym wywarze, pochodzącym choćby z gotujących się pulpetów.
Jakiego mięsa używa się do uformowania owalnych pulpecików? Zależy od kulinarnego gustu: jednym smakują z mięsa wieprzowego, drugim z cielęciny, trzecim z drobiu, a jeszcze innym z mięsa mieszanego wołowo – wieprzowego. Dzięki jajku i mące ziemniaczanej kotleciki nie rozpadną się w czasie gotowania, a skład przypraw jest dowolny – nie za duży jednak, by po pierwsze współgrał z koperkiem, a po drugie, by nie przeważył w potrawie, która przecież ma smakować w określony sposób.
500 g mielonego mięsa
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz
1 l mięsnego bulionu
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki 12 % śmietany
ok. 1 szklanki mąki
Cebulę obrać, podkroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć dobrze w mące i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować ok. 15 minut, po czym dodać posiekany koperek i 1-1,5 łyżki mąki wymieszanej z odrobiną wody i śmietaną. Sos zagotować i podawać z ziemniakami, kopytkami, makaronem lub ryżem.
Jeśli wydają się za mdłe, wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny.
Do zabielenia sosu można dodać również mleka, a na talerzu posypać świeżo pokrojonym koperkiem.
I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy na pulpeciki? Podzielcie się nimi!