Charakteryzują się delikatnym smakiem maślanego sosu wzbogaconego koperkiem ugotowanego na mięsnym wywarze, pochodzącym choćby z gotujących się pulpetów.

Jakiego mięsa używa się do uformowania owalnych pulpecików? Zależy od kulinarnego gustu: jednym smakują z mięsa wieprzowego, drugim z cielęciny, trzecim z drobiu, a jeszcze innym z mięsa mieszanego wołowo – wieprzowego. Dzięki jajku i mące ziemniaczanej kotleciki nie rozpadną się w czasie gotowania, a skład przypraw jest dowolny – nie za duży jednak, by po pierwsze współgrał z koperkiem, a po drugie, by nie przeważył w potrawie, która przecież ma smakować w określony sposób.

500 g mielonego mięsa
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz
1 l mięsnego bulionu
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki 12 % śmietany
ok. 1 szklanki mąki

Cebulę obrać, podkroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć dobrze w mące i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować ok. 15 minut, po czym dodać posiekany koperek i 1-1,5 łyżki mąki wymieszanej z odrobiną wody i śmietaną. Sos zagotować i podawać z ziemniakami, kopytkami, makaronem lub ryżem.

Jeśli wydają się za mdłe, wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny.

Do zabielenia sosu można dodać również mleka, a na talerzu posypać świeżo pokrojonym koperkiem.

I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy na pulpeciki? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRolada z żółtego sera – przepis
Następny artykułPulpeciki w sosie pieczarkowym – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here