Najważniejsza rzeczą w przypadku wykonania rolady jest podgrzanie sera do takiego stopnia, by móc uformować z niego prostokątny placek i na tyle szybkie rozsmarowanie farszu, by ser nie stwardniał i by dało się go zawinąć w roladę.
400 g żółtego sera w kawałku
200 g szynki w plastrach
100 g miękkiego masła
250 – 300 g śmietankowego serka topionego
1 mała cebula
2 gotowane jajka
3 łyżki zielonych oliwek
mały pęczek szczypiorku
mały pęczek pietruszki
sól
pieprz
Masło rozetrzeć, dodać małymi porcjami śmietankowy serek i dokładnie utrzeć na kremową masę. Delikatnie wmieszać posiekaną cebulę, drobno pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Ser włożyć do woreczka i umieścić w garnku z wrzącą wodą na ok. 20 minut, po czym przełożyć go na blat wyłożony papierem do pieczenia lub folią aluminiową i uformować prostokątny placek. Rozłożyć na nim plastry szynki, które posmarować maślano – serową masą. Posypać masę posiekanymi jajkami i pokrojonymi oliwkami. Zawinąć wszystko w roladę, zagiąć folię, by się nie rozwinęło i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem pokroić w plastry, ładnie ułożyć na talerzu.
Do wykonania takiej rolady możemy użyć nie tylko sera żółtego będącego w jednej dużej kostce, ale także kiedy jest pokrojony lub starty. Należy wtedy doprowadzić do stopienia się sera w rondelku, przełożyć na papier do pieczenia i za pomocą wałka uformować placek.
Czym wypełnić roladę? Przede wszystkim masą, która powinna stężeć w lodówce na tyle, by dało się kroić roladę w plastry. Podstawą takiej masy jest duża ilość masła wymieszanego ze zmielonym twarożkiem, topionym serkiem o śmietankowym lub innym smaku lub serkiem mascarpone. Smaku dodadzą świeże posiekane zioła, takie jak szczypiorek, natka pietruszki, bazylia czy kolendra, pokrojone warzywa (oliwki, cebula, czerwona lub zielona papryka, korniszony, konserwowa papryka itp.) oraz plasterki lub pokrojone w kostkę wędliny czy mięso.
I co powiecie? Znacie inne fajne przepisy na rolady? Podzielcie się nimi!