60 -70 dag mielonego mięsa
2 jajka
czarny mielony pieprz
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
1 cebula
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
30 g masła
3 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki słodkiej śmietany 30-36%
30 dag pieczarek
1 l bulionu warzywnego bądź warzywno-mięsnego
sól
Mięso włożyć do miski, wbić do niego jajka, doprawić solą, czarnym mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać rękami na jednolitą masę. Mąkę wsypać na talerz, z mięsa utoczyć kulki wielkości włoskiego orzecha i obtoczyć dobrze w mące. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 1 litr bulionu z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami czarnego pieprzu, delikatnie włożyć pulpety, mieszając, by nie przywarły do dna, następnie gotować je na średnim ogniu przez ok. 15 minut i wyjąć z wywaru. Następnie obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić w rondlu na maśle. Umyć pieczarki, pokroić na plastry, poddusić na maśle z cebulą, dolać śmietanki wymieszanej z mąką i szklanką wywaru, w którym gotowały się pulpety, chwilkę podgotować mieszając. Następnie do pieczarek dołożyć pulpeciki i od czasu do czasu mieszając pogotować wszystko pod przykryciem na małym gazie przez 10 minut. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedzić odrobiną bulionu lub wody, jeśli za rzadki – oprószyć przez sitko z łyżeczkę mąki i jeszcze chwilkę pogotować.
Tak przygotowane pulpety świetnie nadają się do gotowanych lub pieczonych ziemniaków, makaronu, ryżu, kaszy jęczmiennej bądź gryczanej, śląskich klusek, kopytek czy drożdżowych klusek gotowanych na parze.
Na zakończenie można posypać wyłożone na talerz pulpety z sosem posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy na pulpeciki? Podzielcie się nimi!