Z cukinii można zrobić wszystko – można ją faszerować, dusić, smażyć. Można też przyrządzić wiele odmian placków i racuchów.
Wersja wegańska racuchów z cukinii (bez jajek i nabiału):
1 cukinia garść
pestek słonecznikowych, lekko podprażonych
3 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki kukurydzianej
sól
pieprz
letnia woda (ok. 1/4 szklanki)
olej do smażenia
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z paroma łyżkami ciepłej wody, aby powstała dość gęsta mieszanina, mająca zastąpić jajko i skleić całość. Cukinię, mąkę, powyższą miksturę i przyprawy wymieszaj dokładnie, dolewając wody tak, by powstałe ciasto nadawało się do nałożenia łyżką na patelnię. Smaż z obu stron na oleju.
Racuchy ziemniaczano-cukiniowe (niewegańskie)
6 niedużych ziemniaków
1 młoda cukinia
2 ząbki czosnku
2 jajka
3/4 szkl. mąki
sól, pieprz, tymianek
Ziemniaki zetrzyj w wiórki na drobnej tarce (lub rozdrobnij w malakserze), cukinię na grubej. Czosnek wyciśnij przez praskę lub posiekaj. Wymieszaj dokładnie pozostałe składniki i odstaw na chwilę. Smaż na oleju. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odciśnij w ręcznik papierowy. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Fot. Katarzyna Wyka
I co Wy na to? 🙂 Z czego jeszcze zrobiłybyście racuchy? Podzielcie się pomysłami!