Do przygotowania sajgonek wegetariańskich będzie potrzebne:
60 g ryżowego makaronu vermicelli
1 mała marchewka
350 g kapusty pekińskiej
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
¼ szklanka soku z cytryny
12 arkuszy papieru ryżowego
Makaron zalać wrzątkiem, kiedy zmięknie – odcedzić i pokroić na krótsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi otworami, kapustę drobno poszatkować i dodać do makaronu. Warzywa, makaron, sos rybny, cukier i sok z cytryny delikatnie wymieszać.
Każdy arkusz ryżowego papieru namoczyć przez chwilkę w gorącej wodzie. Gdy zmięknie, ostrożnie rozłożyć go na drewnianej dużej desce i postępować następująco:
– jeśli arkusz papieru ryżowego jest kwadratowy: nałożyć trochę farszu na środek, zawinąć górny i dolny róg a boki zrolować, zamykając w ten sposób całkowicie farsz w sajgonce
– jeśli arkusz papieru ryżowego jest okrągły: nałożyć farsz w dolnej części papieru, założyć do środka boki, całość zrolować (jak kapuściane gołąbki)
Sajgonki podawać z pikantnym sosem. Jak go wykonać? Wystarczy w odpowiadających nam proporcjach wymieszać ze sobą słodki sos chili, sok z limonki i sos rybny.
Mając ochotę na sajgonki z mięsem, możemy przygotować je według poniższego przepisu:
20 g makaronu ryżowego vermicelli
2 łyżeczki oleju sezamowego lub arachidowego
100 g mielonej wieprzowiny
1 ząbek czosnku
1 świeża mała czerwona papryczka chili
1 mała marchewka
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka soku z limonki
12 płatów ryżowego papieru
olej do smażenia
Makaron zalać wrzątkiem, a kiedy ostygnie pokroić na krótkie kawałki. Papryczkę i cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Rozgrzać w woku lub na patelni olej, usmażyć mięso, dodać zmiażdżony czosnek i chili, a po kiedy mięso jest już lekko podduszone, dorzucić cebule, marchewkę, natkę lub kolendrę i sos rybny. Smażyć, aż warzywa zmiękną, po czym przełożyć wszystko do miseczki z pociętym makaronem, wymieszać i przygotować sajgonki jak w poprzednim przepisie. Kiedy wszystkie są już zawinięte, smażyć je na jasnobrązowy kolor. Podawać z chińskimi, tajskimi bądź wietnamskimi sosami do sajgonek.
photoxpress.com
Znacie inny przepis na sajgonki? Podzielcie się nim z nami.