Wykonanie:

50 g papieru ryżowego – około 16 sztuk,sajgonki
około 5 pieczarek lub innego grzyba bądź chińskich grzybków mun,
250 g fasoli mung,
duża marchewka,
1 cebula,
sos sojowy,
około 50 g kapusty pekińskiej,
jajko,
sól,
oliwa z oliwek,
przyprawy do kuchni azjatyckiej.

  • Krok pierwszy

    Grzyby umyj i obierz, następnie pokrój je w cienkie paseczki; marchewkę oczyść, po czym obieraczką zetrzyj z niej cienkie paseczki.

  • Krok drugi

    Z kapusty pekińskiej wytnij zieloną część i poszatkuj ją drobno. Cebulę potnij w talarki.

  • Krok trzeci

    W woku, ewentualnie dużej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć wszystkie warzywa.

  • Krok czwarty

    Dodaj łyżkę sosu sojowego soli, przypraw i wymieszaj. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do wystygnięcia.

  • Krok piąty

    Papier ryżowy należy namoczyć z obydwu stron w naczyniu bądź w talerzu z wodą, następnie wyciągnąć go, położyć na płaskiej i czystej powierzchni, poczekać aż woda się wchłonie i nakładać na brzeg niewielką ilość warzyw.

  • Krok szósty

    Papier zwijamy, począwszy od dolnego brzegu, następnie lewego i na końcu prawego.

  • Krok siódmy

    Sajgonki smarujemy rozbełtanym jajkiem z każdej strony i smarujemy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 10–15 minut.

  • Krok ósmy

    Gotowe sajgonki, kładziemy na ręcznik papierowy i staramy się odsączyć je z tłuszczu.

  • Znacie inny przepis na sajgonki wegetariańskie? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPodejmowanie decyzji kierowniczych – metody
Następny artykułJak nakładać rozświetlacz?

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here