Wykonanie:
50 g papieru ryżowego – około 16 sztuk,
około 5 pieczarek lub innego grzyba bądź chińskich grzybków mun,
250 g fasoli mung,
duża marchewka,
1 cebula,
sos sojowy,
około 50 g kapusty pekińskiej,
jajko,
sól,
oliwa z oliwek,
przyprawy do kuchni azjatyckiej.
-
Krok pierwszy
Grzyby umyj i obierz, następnie pokrój je w cienkie paseczki; marchewkę oczyść, po czym obieraczką zetrzyj z niej cienkie paseczki.
-
Krok drugi
Z kapusty pekińskiej wytnij zieloną część i poszatkuj ją drobno. Cebulę potnij w talarki.
-
Krok trzeci
W woku, ewentualnie dużej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć wszystkie warzywa.
-
Krok czwarty
Dodaj łyżkę sosu sojowego soli, przypraw i wymieszaj. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do wystygnięcia.
-
Krok piąty
Papier ryżowy należy namoczyć z obydwu stron w naczyniu bądź w talerzu z wodą, następnie wyciągnąć go, położyć na płaskiej i czystej powierzchni, poczekać aż woda się wchłonie i nakładać na brzeg niewielką ilość warzyw.
-
Krok szósty
Papier zwijamy, począwszy od dolnego brzegu, następnie lewego i na końcu prawego.
-
Krok siódmy
Sajgonki smarujemy rozbełtanym jajkiem z każdej strony i smarujemy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 10–15 minut.
-
Krok ósmy
Gotowe sajgonki, kładziemy na ręcznik papierowy i staramy się odsączyć je z tłuszczu.
Znacie inny przepis na sajgonki wegetariańskie? Podzielcie się nim z nami.