Do przygotowania schabu ze śliwką będziesz potrzebować:
1,5 kg schabu bez kości,
opakowanie suszonych śliwek,
3 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku (tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, sól, pieprz, majeranek).
Uwaga!
Urozmaicenie tego przepisu może stanowić dowolna kombinacja przypraw, które dodamy do marynaty. Z powodzeniem można wrzucić do niej ostrą paprykę, goździki, gałkę muszkatołową, szałwię czy czosnek, świeży lub granulowany. Ponadto doskonałym dodatkiem będzie tu gotowa mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego.
W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę do mięsa. W tym celu należy w wodzie rozpuścić kilka łyżek soli, dodać przyprawy, dokładnie rozmieszać i przelać do głębokiego, niezbyt szerokiego naczynia. W tak przygotowanej marynacie należy moczyć mięso przez co najmniej kilka dni. W tym czasie powinno znajdować się ono w lodówce.
Później mięso należy wyjąć z marynaty, nie spłukiwać wodą nadmiaru przypraw, a jedynie osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem. Następnie należy naciąć je w kilku miejscach i nadziać suszonymi śliwkami.
Z odstawionej marynaty można odcedzić pozostałe w niej przyprawy, rozmieszać z oliwą i całością posmarować mięso. Następnie należy zawinąć je w folię aluminiową i przez ponad godzinę zapiekać w piekarniku w temperaturze nie mniejszej niż 200 st. C. Kiedy mięso będzie już miękkie na kilka kilkanaście minut przed wyjęciem go z piekarnika można odwinąć je z foli z wierzchu, zmniejszyć nieco temperaturę w piekarniku i zapiekać do momentu uzyskania chrupiącej skorki.
Znacie inny przepis na schab ze śliwką? Podzielcie się nim w komentarzu.