Do przygotowania schabu ze śliwką będziesz potrzebować:

1,5 kg schabu bez kości,
opakowanie suszonych śliwek,
3 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku (tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, sól, pieprz, majeranek).

Uwaga!

Urozmaicenie tego przepisu może stanowić dowolna kombinacja przypraw, które dodamy do marynaty. Z powodzeniem można wrzucić do niej ostrą paprykę, goździki, gałkę muszkatołową, szałwię czy czosnek, świeży lub granulowany. Ponadto doskonałym dodatkiem będzie tu gotowa mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego.

W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę do mięsa. W tym celu należy w wodzie rozpuścić kilka łyżek soli, dodać przyprawy, dokładnie rozmieszać i przelać do głębokiego, niezbyt szerokiego naczynia. W tak przygotowanej marynacie należy moczyć mięso przez co najmniej kilka dni. W tym czasie powinno znajdować się ono w lodówce.

Później mięso należy wyjąć z marynaty, nie spłukiwać wodą nadmiaru przypraw, a jedynie osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem. Następnie należy naciąć je w kilku miejscach i nadziać suszonymi śliwkami.

Z odstawionej marynaty można odcedzić pozostałe w niej przyprawy, rozmieszać z oliwą i całością posmarować mięso. Następnie należy zawinąć je w folię aluminiową i przez ponad godzinę zapiekać w piekarniku w temperaturze nie mniejszej niż 200 st. C. Kiedy mięso będzie już miękkie na kilka kilkanaście minut przed wyjęciem go z piekarnika można odwinąć je z foli z wierzchu, zmniejszyć nieco temperaturę w piekarniku i zapiekać do momentu uzyskania chrupiącej skorki.

Znacie inny przepis na schab ze śliwką? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSałatka z ogórków kiszonych – przepisy
Następny artykułSos śliwkowy – przepisy

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here