Do przygotowania sosu śliwkowego będziesz potrzebować:
opakowanie suszonych śliwek (25 dag),
3 ząbki czosnku,
1 szkl. bulionu warzywnego,
1 łyżka siekanego koperku,
szczypta pieprzu cayenne,
sól do smaku.
Przed przystąpieniem do przygotowania sosu najpierw przez kilka godzin należy namoczyć śliwki. W tym celu należy zalać je niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić. Po tym czasie ze śliwek usunąć pestki i w tej samej wodzie, w której śliwki się moczyły gotować je tak długo, aż rozmiękną. Kiedy powstanie z nich papka należy odsączyć je z nadmiaru wody, rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez drobne sitko. Śliwkową masę należy przełożyć do rondelka, rozrzedzić odrobiną bulionu, przyprawić solą, pieprzem, zgniecionym czosnkiem i dodać siekany koperek. Całość doprowadzić do wrzenia i bezpośrednio przed podaniem mięsa polewać sosem.
Do innego, stosunkowo prostego przepisu przygotuj:
słoiczek śliwkowych powideł,
pół łyżeczki imbiru,
chilli,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka oleju oraz wódki,
1 duży ząbek czosnku.
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, czosnek przetrzeć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami i zagotować. Jest to zdecydowanie prostsza wersja sosu śliwkowego.
Natomiast ostatni przepis wymaga już nieco więcej składników, ale za to posiada dzięki nim bardziej wyrafinowany i lepszy smak. Do przygotowania sosu
20 śliwek bez pestek,
1 łyżkę oliwy z oliwek,
1 małą cebulkę,
1,5 łyżki mielonego imbiru,
pół łyżki świeżo mielonego pieprzu,
2 łyżki sosu sojowego,
5 łyżek likieru wiśniowego,
pół łyżki miodu,
świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki.
Cebulkę należy obrać i drobno posiekać. Następnie wrzucić ją na rozgrzany tłuszcz na patelnię i zeszklić. Dodać do niej imbir i pieprz, chwilkę smażyć. Wrzucić na patelnię rozdrobnione na niezbyt małe kawałki śliwki, polać sosem sojowym, likierem i miodem. Całość zagotować. Mieszać, trzymając patelnię na małym ogniu. Następnie patelnię przykryć dusić tak długo, aż śliwki się rozgotują. Po zdjęciu sosu z ognia należy doprawić go do smaku sokiem z limonki i polewać nim mięso bezpośrednio przed podaniem.
Znacie inny przepis na sos śliwkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.