Do przygotowania udek w miodzie będziesz potrzebować:
około 8 udek z kurczaka (w zależności od liczby domowników zasiadających do stołu),
1 kg ziemniaków,
zielenina do posypania (koperek lub natka pietruszki).
Natomiast do wykonania słodkiego sosu
125 ml płynnego miodu,
4 łyżki ostrej musztardy,
4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej,
4 łyżki białego octu winnego,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
sól i pieprz do smaku.
Udka należy dokładnie wymyć, oczyścić i osuszyć. Następnie należy ponacinać je w kilku miejscach i włożyć do głębokiej miski. Potem należy przygotować miodową marynatę. W tym celu w misce należy połączyć ze sobą wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu, bardzo dokładnie natrzeć nimi mięso ze wszystkich stron, również w miejscach nacięć, starając się wypełnić je sosem, a pozostałą jego cześć wlać do miski z mięsem, aby mięso się w nim moczyło. Tak przygotowane i zamarynowane mięso należy wstawić pod przykryciem do lodówki, gdzie powinno zostać przez 24 godziny.
Następnego dnia należy wyjąć mięso z marynaty, włożyć do dużego, żaroodpornego naczynia i polać z wierzchu pozostałą w misce miodową marynatą. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do około 220 st. C, najlepiej włączając opcję grilla lub opiekacza.
Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, należy włożyć do niego żaroodporne naczynie z mięsem i piec je przez około 40 minut, co jakiś czas obracając i polewając sosem wytwarzającym się na dnie naczynia. Gotowe mięso powinno być miękkie, z chrupiącą i przypieczoną na złoty brąz skórką. Tak upieczonego kurczaka należy podawać z gotowanymi ziemniakami, polanymi pozostałym z pieczenia mięsa sosem.
Znacie inny przepis na udko z kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.