Do przygotowania udek w miodzie będziesz potrzebować:

około 8 udek z kurczaka (w zależności od liczby domowników zasiadających do stołu),
1 kg ziemniaków,
zielenina do posypania (koperek lub natka pietruszki).

Natomiast do wykonania słodkiego sosu

Będzie potrzebne:
125 ml płynnego miodu,
4 łyżki ostrej musztardy,
4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej,
4 łyżki białego octu winnego,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
sól i pieprz do smaku.

Udka należy dokładnie wymyć, oczyścić i osuszyć. Następnie należy ponacinać je w kilku miejscach i włożyć do głębokiej miski. Potem należy przygotować miodową marynatę. W tym celu w misce należy połączyć ze sobą wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu, bardzo dokładnie natrzeć nimi mięso ze wszystkich stron, również w miejscach nacięć, starając się wypełnić je sosem, a pozostałą jego cześć wlać do miski z mięsem, aby mięso się w nim moczyło. Tak przygotowane i zamarynowane mięso należy wstawić pod przykryciem do lodówki, gdzie powinno zostać przez 24 godziny.

Następnego dnia należy wyjąć mięso z marynaty, włożyć do dużego, żaroodpornego naczynia i polać z wierzchu pozostałą w misce miodową marynatą. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do około 220 st. C, najlepiej włączając opcję grilla lub opiekacza.

Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, należy włożyć do niego żaroodporne naczynie z mięsem i piec je przez około 40 minut, co jakiś czas obracając i polewając sosem wytwarzającym się na dnie naczynia. Gotowe mięso powinno być miękkie, z chrupiącą i przypieczoną na złoty brąz skórką. Tak upieczonego kurczaka należy podawać z gotowanymi ziemniakami, polanymi pozostałym z pieczenia mięsa sosem.

Znacie inny przepis na udko z kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSos śliwkowy – przepisy
Następny artykułZupa mleczna – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here