Sposób przyrządzenia i podania zupy mlecznej jest wiele, poniżej przedstawiamy kilka z nich. Do przygotowania pierwszej z nich

5 szkl. mleka,
pół szkl. płatków owsianych,
5 łyżek mąki,
1 jajko, sól i cukier.

Płatki owsiane należy wsypać na drobne sitko i dokładnie je wypłukać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Odsączyć je z nadmiaru wody i odstawić. W tym czasie w garnku zagotować mleko, a kiedy zawrze wrzucić do niego płatki owsiane, wymieszać i całość gotować na niewielkim ogniu. Często mieszać, aby nie przywarła do dna, przez około 15-20 minut.

Mąkę należy przesiać przez sitko do osobnej miski, wbić do niej jajko, dodać kilka łyżek wody i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie należy je lekko rozpłaszczyć i wysuszyć. Kiedy będzie już wysuszone należy zetrzeć je na grubej tarce, wrzucić do mleka i jeszcze chwilę gotować. Zupę mleczną przed podaniem należy przyprawić do smaku solą i cukrem.

Do wykonania innej wersji zupy mlecznej

Będzie potrzebne:
0,5 l mleka,
słodki rogalik,
łyżka miodu.

Mleko należy zagrzać w rondelku, rozpuścić w nim miód, a kiedy będzie już ciepłe pokruszyć do niego rogala i podawać.

Ostatni z przepisów podaje aby przygotować woreczek białego ryżu, szklankę mleka oraz 3 łyżki cukru kryształ. W pierwszej kolejności należy ugotować ryż. Ponieważ będzie on podawany na słodko, nie ma konieczności solenia wody. Kiedy ryż się ugotuje, w osobnym naczyniu grzejemy mleko, które słodzimy 3 łyżkami cukru. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy do niego ryż i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż na mleku doskonale sprawdzi się jako baza wielu smacznych zup mleczno-ryżowych.

Znacie inny przepis na zupę mleczną? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułUdka w miodzie – przepis
Następny artykułZupa z dyni – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here