Sposób przyrządzenia i podania zupy mlecznej jest wiele, poniżej przedstawiamy kilka z nich. Do przygotowania pierwszej z nich
5 szkl. mleka,
pół szkl. płatków owsianych,
5 łyżek mąki,
1 jajko, sól i cukier.
Płatki owsiane należy wsypać na drobne sitko i dokładnie je wypłukać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Odsączyć je z nadmiaru wody i odstawić. W tym czasie w garnku zagotować mleko, a kiedy zawrze wrzucić do niego płatki owsiane, wymieszać i całość gotować na niewielkim ogniu. Często mieszać, aby nie przywarła do dna, przez około 15-20 minut.
Mąkę należy przesiać przez sitko do osobnej miski, wbić do niej jajko, dodać kilka łyżek wody i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie należy je lekko rozpłaszczyć i wysuszyć. Kiedy będzie już wysuszone należy zetrzeć je na grubej tarce, wrzucić do mleka i jeszcze chwilę gotować. Zupę mleczną przed podaniem należy przyprawić do smaku solą i cukrem.
Do wykonania innej wersji zupy mlecznej
0,5 l mleka,
słodki rogalik,
łyżka miodu.
Mleko należy zagrzać w rondelku, rozpuścić w nim miód, a kiedy będzie już ciepłe pokruszyć do niego rogala i podawać.
Ostatni z przepisów podaje aby przygotować woreczek białego ryżu, szklankę mleka oraz 3 łyżki cukru kryształ. W pierwszej kolejności należy ugotować ryż. Ponieważ będzie on podawany na słodko, nie ma konieczności solenia wody. Kiedy ryż się ugotuje, w osobnym naczyniu grzejemy mleko, które słodzimy 3 łyżkami cukru. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy do niego ryż i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż na mleku doskonale sprawdzi się jako baza wielu smacznych zup mleczno-ryżowych.
Znacie inny przepis na zupę mleczną? Podzielcie się nim w komentarzu.