Zupy Zupa mleczna - przepis

Zupa mleczna – przepis

-

Sposób przyrządzenia i podania zupy mlecznej jest wiele, poniżej przedstawiamy kilka z nich. Do przygotowania pierwszej z nich

5 szkl. mleka,
pół szkl. płatków owsianych,
5 łyżek mąki,
1 jajko, sól i cukier.

Płatki owsiane należy wsypać na drobne sitko i dokładnie je wypłukać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Odsączyć je z nadmiaru wody i odstawić. W tym czasie w garnku zagotować mleko, a kiedy zawrze wrzucić do niego płatki owsiane, wymieszać i całość gotować na niewielkim ogniu. Często mieszać, aby nie przywarła do dna, przez około 15-20 minut.

Mąkę należy przesiać przez sitko do osobnej miski, wbić do niej jajko, dodać kilka łyżek wody i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie należy je lekko rozpłaszczyć i wysuszyć. Kiedy będzie już wysuszone należy zetrzeć je na grubej tarce, wrzucić do mleka i jeszcze chwilę gotować. Zupę mleczną przed podaniem należy przyprawić do smaku solą i cukrem.

Do wykonania innej wersji zupy mlecznej

Będzie potrzebne:
0,5 l mleka,
słodki rogalik,
łyżka miodu.

Mleko należy zagrzać w rondelku, rozpuścić w nim miód, a kiedy będzie już ciepłe pokruszyć do niego rogala i podawać.

Ostatni z przepisów podaje aby przygotować woreczek białego ryżu, szklankę mleka oraz 3 łyżki cukru kryształ. W pierwszej kolejności należy ugotować ryż. Ponieważ będzie on podawany na słodko, nie ma konieczności solenia wody. Kiedy ryż się ugotuje, w osobnym naczyniu grzejemy mleko, które słodzimy 3 łyżkami cukru. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy do niego ryż i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż na mleku doskonale sprawdzi się jako baza wielu smacznych zup mleczno-ryżowych.

Znacie inny przepis na zupę mleczną? Podzielcie się nim w komentarzu.

Poprzedni artykułUdka w miodzie – przepis
Następny artykułZupa z dyni – przepis
Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak dbać o przetłuszczające się włosy?

Według badań co druga kobieta ma włosy z tendencją do zbyt szybkiego przetłuszczania się. Najczęściej jest to efekt złej gospodarki hormonalnej organizmu. Sprzyja również tej tendencji menopauza, okres dojrzewanie, ale także zbliżająca się miesiączka. Włosy wyglądają nieświeżo już po jednym dniu. Fakt ten nie tylko znacznie obniża pewność siebie, ale jest też dużym utrudnieniem w codziennym, pełnym pośpiechu życiu.

Bezprzewodowe sterowanie flashem – Canon

W przypadku systemowych lamp Canona do bezprzewodowego wyzwalania będzie nam potrzebny specjalny nadajnik Canon Speelite Transmitter ST-E2, który należy umieścić w gorącej stopce korpusu, a więc w miejscu dedykowanym na lampę błyskową.

Zobacz też

Biała kiełbasa – przepis

Kiedy nadchodzi Wielkanoc, większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego śniadania lub obiadu bez talerza żuru lub białego barszczu i białej kiełbasy.

Gdzie znaleźć tanie artykuły szkolne?

Poszukiwanie tanich artykułów szkolnych, zwłaszcza w okresie rozpoczęcia roku szkolnego, może być wyzwaniem dla wielu rodziców i uczniów. W...

Indywidualny trening personalny

Dlaczego warto postawić na indywidualny trening personalny? Warszawa oferuje rozwiązanie, które pozwala połączyć potrzebę aktywności fizycznej z dostosowanym do...

Może Cię zainteresuje: