Poniżej prezentujemy dwa przepisy na samodzielne wykonanie zupy dyniowej w domu.
Do pierwszej z nich

1 kg dyni, litr warzywnego bulionu naturalnego lub z kostki,
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego,
szklanka niezbyt gęstego jogurtu naturalnego,
1 średnia cebula oraz przyprawy (sól, pieprz, kminek, kurkuma, kolendra chili).

Dynię należy dokładnie oczyścić z nasion, obrać ze skórki i przepłukać. Następnie należy pokroić ją w drobną kostkę. Cebulkę także należy obrać i posiekać w drobną kostkę. Na dno niedużego garnka wkładamy łyżkę masła, wrzucamy cebulkę i smażymy tak długo, aż ładnie się zeszkli. Następnie wrzucamy do niej dynię, chwilę ją smażymy, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy całość do miękkości. Kiedy dynia będzie już miękka należy zestawić ją z ognia i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będzie już chłodna należy dokładnie ją zmiksować, wlać do dyniowego kremu bulion i całość z powrotem wstawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, dodać serek topiony oraz przyprawić do smaku. Przed podaniem polać bezpośrednio w miseczce lub na talerzu odrobiną jogurtu naturalnego.

zupa z dyni Fot. kalejdoskopsmakow.pl
Zupa dyniowa, ze względu na swój wyjątkowy charakter i smak może być przyrządzona co najmniej na dwa odmienne sposoby. Pierwszy z nich daje łagodny, śmietankowy smak, odznaczający się jedynie delikatnym aromatem ziół. Natomiast inny ze sposobów polega na przyrządzeniu pikantnej zupy-kremu z dyni z dodatkiem dużej ilości chilli oraz innych wyrazistych i aromatycznych ziół.

Do wykonania pikantnej zupy dyniowej

Będzie potrzebne:
0,5 kg surowej, dojrzalej dyni,
2 duże ziemniaki,
mała cebulka,
ząbek czosnku,
litr bulionu warzywnego, naturalnego lub z kostki rosołowej,
przyprawy (sól, cukier, curry i pieprz do smaku).

Na patelni należy rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, kiedy będzie gorący wrzucić na niego obraną i drobno posiekaną cebulkę oraz drobno pokrojony czosnek. Całość zeszklić i dodać na patelnię przygotowaną wcześniej dynię (oczyszczoną z nasion, obraną i dokładnie wymytą). Następnie należy wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa należy przyprawić do smaku wedle uznania, chwilę podsmażać, uważając aby nic nie przywarło i po około 5 minutach całość przełożyć do rondelka, zalać warzywnym bulionem i gotować na małym ogniu tak długo, aż dynia oraz ziemniaki zmiękną. Następnie należy garnek zestawić z ognia, odstawić na chwilę do wystygnięcia i całość dokładnie zmiksować. Przed podaniem dobrze podgrzać i przyprawić do smaku.

Znacie inny przepis na zupę z dyni? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZupa mleczna – przepis
Następny artykułJak być dobrą żoną?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here