Nazwa „shoarma” pochodzi od arabskiego słowa „shawarma” i została spopularyzowana wraz z daniem w całej Europie dzięki arabskim i tureckim właścicielom tzw. kebab barów i restauracji z bliskowschodnim jedzeniem.
Co jest jedną z najważniejszych rzeczy decydujących o smaku shoarmy? Przede wszystkim użycie egzotycznych przypraw, nadających mięsu orientalny smak. Należą do nich: kardamon, cynamon, ziele angielskie, goździki, imbir, kminek rzymski, kolendra, gałka muszkatołowa itp. Mieszanki przypraw do shoarmy można przyrządzić wedle swego upodobania, pamiętając także o tym, by przyprawione mięso odstawić na 2-3 godziny, by nabrało oczekiwanego aromatu.
Shoarmę podaje się obecnie w chlebkach zwanych pita, w których przekłada się mięsne kawałki z warzywami i polewa sosami, najczęściej pomidorowym, majonezowym i czosnkowym.
Jak zrobić shoarmę w domu nie mając możliwości nadziania mięsa na wielki rożen i poświęcenia mu całego dnia? Oto kilka sposobów na domową shoarmę.
1 duża pierś z kurczaka olej lub oliwa I zestaw przypraw: 1 łyżeczka roztartego majeranku, oregano lub tymianku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku rzymskiego lub szczypta zwykłego 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry szczypta chili szczypta czarnego zmielonego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu szczypta zmielonego kardamonu sól szczypta zmielonych goździków II zestaw przypraw: sól 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kolendry szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonej czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka roztartego oregano lub tymianku szczypta chili
Kurczaka pokroić na malutkie kawałki, posypać wymieszanymi przyprawami (jeśli jest ich za mała ilość, przyrządzić drugą porcję mieszanki), polać olejem lub oliwą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie wyłożyć mięso na dużą patelnię, podlać odrobiną olejem i smażyć, aż nabierze brązowego koloru. Podawać z frytkami i surówką lub w chlebku pita.
Lubicie kuchnię arabską? Co najbardziej? Podzielcie się przepisami!