Jednym z takich pomysłów są śledzie pod tzw. pierzynką. Do ich przygotowania będzie potrzebne:

1 tacka śledzi w oliwie lub 4 matiasy
2 cebule
3 marchewki
4 ziemniaki
15 dag żółtego sera
3 jajka
3 ogórki kiszone lub konserwowe
1 słoik majonezu
sól, pieprz

Marchewki i ziemniaki umyć, ugotować i wystudzić. Ugotować jajka, zalać zimną wodą, wystudzić. Śledzie pokroić w drobną kostkę i ułożyć na dno szklanej miski. Na nie rozłożyć drobno pokrojoną cebulę, następnie marchewkę startą na tarce z grubymi otworami, ziemniaki pokrojone w kostkę, tak samo pokrojone ogórki, starty ser i posiekane jajka. Każdą warstwę posmarować cienko majonezem, doprawić pieprzem i solą.

Ciekawą propozycją na wigilijną kolację są śledzie po kaszubsku na słodko, do których przygotowania będzie potrzebne:

6 filetów śledziowych
3 cebule
1 szklanka oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
80 g suszonych śliwek kalifornijskich
0,5 szklanki grzybków w occie
1 łyżka rodzynek
¾ łyżeczki majeranku
sól, pieprz

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone śliwki oraz rodzynki i smażyć ok. 10 minut. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy, majeranek i pieprz. Smażyć kolejne 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia, wystudzić. Do zimnego sosu wrzucić pokrojone drobno grzybki marynowane i małe kawałki śledzi. Wszystko dokładnie wymieszać, dosolić do smaku. Przełożyć do szklanego pojemnika bądź słoika. Podawać po 2-3 dniach.

Znacie inne przepisy na wigilijne śledzie? Podzielcie się nimi.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKeks świąteczny – przepis
Następny artykułRysy na samochodzie – usuwanie

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here