Jednym z takich pomysłów są śledzie pod tzw. pierzynką. Do ich przygotowania będzie potrzebne:
1 tacka śledzi w oliwie lub 4 matiasy
2 cebule
3 marchewki
4 ziemniaki
15 dag żółtego sera
3 jajka
3 ogórki kiszone lub konserwowe
1 słoik majonezu
sól, pieprz
Marchewki i ziemniaki umyć, ugotować i wystudzić. Ugotować jajka, zalać zimną wodą, wystudzić. Śledzie pokroić w drobną kostkę i ułożyć na dno szklanej miski. Na nie rozłożyć drobno pokrojoną cebulę, następnie marchewkę startą na tarce z grubymi otworami, ziemniaki pokrojone w kostkę, tak samo pokrojone ogórki, starty ser i posiekane jajka. Każdą warstwę posmarować cienko majonezem, doprawić pieprzem i solą.
Ciekawą propozycją na wigilijną kolację są śledzie po kaszubsku na słodko, do których przygotowania będzie potrzebne:
3 cebule
1 szklanka oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
80 g suszonych śliwek kalifornijskich
0,5 szklanki grzybków w occie
1 łyżka rodzynek
¾ łyżeczki majeranku
sól, pieprz
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone śliwki oraz rodzynki i smażyć ok. 10 minut. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy, majeranek i pieprz. Smażyć kolejne 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia, wystudzić. Do zimnego sosu wrzucić pokrojone drobno grzybki marynowane i małe kawałki śledzi. Wszystko dokładnie wymieszać, dosolić do smaku. Przełożyć do szklanego pojemnika bądź słoika. Podawać po 2-3 dniach.
Znacie inne przepisy na wigilijne śledzie? Podzielcie się nimi.