Do przygotowania sosu trzy sery będziesz potrzebować:
mała cebula i czosnek,
tłusta śmietana – 30%,
kilka rodzajów sera,
zioła prowansalskie.
Uwaga!
Najbardziej klasycznym sosem serowym jest sos „3 sery”, do którego przygotowania będziemy używać sera pleśniowego, serka topionego oraz żółtego sera, najlepiej goudy. Można używać różnych kombinacji serów – do spaghetti nadaje się w zasadzie każdy ser – świetna jest gorgonzola, idealny parmezan, bardzo dobry masdamer.
Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na oliwie. W tym czasie do miseczki przelewamy śmietanę. Wyciskamy do niej kilka ząbków czosnku, pieprzymy oraz wsypujemy dużą ilość ziół. Kroimy sery – ser pleśniowy delikatnie kruszymy na małe kawałki. Potrzebujemy co najmniej 100 g. Taką samą ilość serka topionego drobno kroimy. 100 g sera żółtego ścieramy na tarce. Sery zawsze dodajemy w proporcji 1:1:1. Kawałki sera pleśniowego oraz kawałki topionego sera wkładamy do śmietany i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnię do cebulki, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut na niewielkim ogniu. Kawałki serków muszą zacząć się rozpadać. W tym czasie możemy już zacząć gotować wodę na makaron. Po 15 minutach, kiedy sery się roztopią, a sos staje się aromatyczny dorzucamy do niego starty ser żółty, mieszamy i po około 2 minutach zdejmujemy z palnika. Sos jest gotowy do jedzenia!
Jeśli nie lubimy bezmięsnych potraw, do sosu serowego możemy dodać piersi z kurczaka bądź indyka. Doprawioną solą i pieprzem, pokrojoną pierś smażymy wtedy z cebulką i dodajemy sos, gdy pierś jest podsmażona.
Znacie inny przepis na sos serowy? Podzielcie się nim w komentarzu.