Wykonanie:

ryż do sushi lub zwykły ryż, który po ugotowaniu skleja się,
sushi
sos do ryżu,
listki sprasowanych alg morskich
sushi nori,
bardzo ostry chrzan japoński,
sos sojowy,
awokado,
cukinia,
ogórek zielony,
marchewka.

  • Krok pierwszy

    Ryż należy wrzucić do sita i płukać pod bieżącą wodą około 60 sekund.

  • Krok drugi

    Następnie opłukany ryż namoczyć w niewielkiej ilości wody przez około godzinę, poziom wody, powinien być 2 mm ponad ryżem.

  • Krok trzeci

    Następnie gotujemy ryż według opisu na opakowaniu. Lekko schłodzony mieszamy z niewielką ilością sosu i odstawiamy, aby wystygł.

  • Krok czwarty

    Warzywa i awokado, z których robimy farsz, kroimy na cieniutkie paseczki, sproszkowane wasabi rozrabiamy w miseczce i wszystko mieszamy.

  • Krok piąty

    Sushi najlepiej zwijać na macie – wykładamy listek sprasowanych alg morskich, nakładamy na niego ryż, uklepujemy go lekko, zostawiamy małe odstępy na krawędziach. Na sam środek kładziemy warzywa i zawijamy za pomocą maty.

  • Krok szósty

    Gotowy rulon kroimy na kawałki bardzo ostrym nożem bez ząbków.

  • Znacie inny przepis na sushi wegetariańskie? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zmniejszyć libido?
Następny artykułSzaszłyki wegetariańskie – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here