Wykonanie:
ryż do sushi lub zwykły ryż, który po ugotowaniu skleja się,
sushi
sos do ryżu,
listki sprasowanych alg morskich
sushi nori,
bardzo ostry chrzan japoński,
sos sojowy,
awokado,
cukinia,
ogórek zielony,
marchewka.
-
Krok pierwszy
Ryż należy wrzucić do sita i płukać pod bieżącą wodą około 60 sekund.
-
Krok drugi
Następnie opłukany ryż namoczyć w niewielkiej ilości wody przez około godzinę, poziom wody, powinien być 2 mm ponad ryżem.
-
Krok trzeci
Następnie gotujemy ryż według opisu na opakowaniu. Lekko schłodzony mieszamy z niewielką ilością sosu i odstawiamy, aby wystygł.
-
Krok czwarty
Warzywa i awokado, z których robimy farsz, kroimy na cieniutkie paseczki, sproszkowane wasabi rozrabiamy w miseczce i wszystko mieszamy.
-
Krok piąty
Sushi najlepiej zwijać na macie – wykładamy listek sprasowanych alg morskich, nakładamy na niego ryż, uklepujemy go lekko, zostawiamy małe odstępy na krawędziach. Na sam środek kładziemy warzywa i zawijamy za pomocą maty.
-
Krok szósty
Gotowy rulon kroimy na kawałki bardzo ostrym nożem bez ząbków.
Znacie inny przepis na sushi wegetariańskie? Podzielcie się nim z nami.