Aby zrobić domowe tofu, przygotuj:
5,5 litra wody
3 łyżeczki soli morskiej
sok z 2 cytryn
Soję mocz w wodzie całą noc, następnego dnia odcedź ją i zmiksuj z 4 litrami wody, odcedź przez gazę. Otrzymaną serwatkę z soi pozostaw. Odcedzoną masę ponownie zmiksuj z 1,5 litrami wody, następnie odcedź, otrzymaną serwatkę dodaj do poprzedniej i gotuj około 5 minut. Naczynie zdejmij z ognia dodaj sok z cytryn i sól. Mieszaj całość powoli do momentu, aż ser zetnie się, naczynie odstaw na około 30 minut i odcedź przez gazę.
Pozostaw masę w gazie do 6 godzin aby cała woda wyciekła. Po upływie wyznaczonego czasu wrzuć otrzymane tofu w gazie do miski z zimną wodą, następnie zdejmij gazę.
Masę z której wyciekła serwatka jest zdrowym i smacznym produktem do robienia kotletów czy pasztetu bogatym w białko.
Znacie inny przepis na domowe tofu? Podzielcie się nim w komentarzu.