Aby zrobić domowe tofu, przygotuj:

opakowanie ziaren soi

5,5 litra wody

3 łyżeczki soli morskiej

sok z 2 cytryn

Soję mocz w wodzie całą noc, następnego dnia odcedź ją i zmiksuj z 4 litrami wody, odcedź przez gazę. Otrzymaną serwatkę z soi pozostaw. Odcedzoną masę ponownie zmiksuj z 1,5 litrami wody, następnie odcedź, otrzymaną serwatkę dodaj do poprzedniej i gotuj około 5 minut. Naczynie zdejmij z ognia dodaj sok z cytryn i sól. Mieszaj całość powoli do momentu, aż ser zetnie się, naczynie odstaw na około 30 minut i odcedź przez gazę.

Pozostaw masę w gazie do 6 godzin aby cała woda wyciekła. Po upływie wyznaczonego czasu wrzuć otrzymane tofu w gazie do miski z zimną wodą, następnie zdejmij gazę.

Masę z której wyciekła serwatka jest zdrowym i smacznym produktem do robienia kotletów czy pasztetu bogatym w białko.

Znacie inny przepis na domowe tofu? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPieczony czosnek – przepis
Następny artykułPasta z suszonych pomidorów – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here