Zrobienie zacierek zajmuje tak naprawdę niewiele czasu i w ramach powrotu do babcinych przepisów może stać się jedną z częstych czynności w naszym kulinarnym kalendarzu. Do czego pasują zacierki – pszenne kluseczki wykonane z twardego ciasta tartego na tarce z grubymi otworami lub posiekanego na drobne kawałki? W wielu regionach kraju dodaje się je jeszcze do zupy mlecznej, ale przede wszystkim do ziemniaczanej zupy, do zalewajki, kapuśniaku, czy bigosu.
3 szklanki mąki
3 jajka
6-8 łyżek wody
sól
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać sól oraz wodę, zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Zagotować wodę z solą, wrzucać zacierki do wrzącej wody, gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch, zalać szklanką zimnej wody, przegotować, odcedzić, przelać gorącą wodą na durszlaku.
Do tak ugotowanych zacierek można przygotować smażoną cebulę na drobno pokrojonym wędzonym boczku, białą kapustę zwaną parzybrodą, bigos z kwaśnej kapusty itp. Jeśli chcemy użyć zacierek do zupy zamiast makaronu, gotujemy je tak, jak w powyższym przepisie, rozdzielamy do talerzy i zalewamy na przykład pomidorową, czerniną, a nawet rosołem.
Zacierki są także dobrą propozycją na gorące śniadanie jako dodatek do mlecznej zupy.
1 szklanka mąki
1 jajko
sól
2-3 łyżki wody
0,5 – 0,75 l mleka
Z mąki, jajka, soli i wody zagnieść twarde ciasto, które zetrzeć na tarce z grubymi oczkami lub bardzo drobno posiekać. Mleko doprowadzić do wrzenia, wsypać zacierki, gotować na małym ogniu mieszając, aż zacierki będą gotowe. Rozlać do miseczek bądź talerzy, przyprawić solą lub cukrem do smaku.
Znacie inne przepisy na zacierki? Podzielcie się nimi!