Karpia skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, odstawić na czas przygotowania wywaru. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, paprykę umyć, pozbyć się nasion, pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Warzywa wraz z kapustą włożyć do garnka, zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy: pieprz, ziele anielskie, liść laurowy, natkę pietruszki, lubczyk i pół łyżki soli. Gotować do miękkości warzyw, następnie wywar przecedzić, wstawić ponownie na gaz, włożyć dzwonka karpia, gotować je ok. 10-15 minut, wkroić ugotowaną marchewkę i rozlać do talerzy.
Powyższy przepis można modyfikować:
– wyjęte z wywaru warzywa zmiksować z odrobiną wody, w której się gotowały, wymieszać zresztą zupy i dopiero wtedy włożyć do niej dzwonka karpia;
– zabielić zupę odrobiną słodkiej lub kwaśnej śmietany;
– posypać na talerzu ziołami: rozmarynem, tymiankiem, grubo posiekaną kolendrą czy natką pietruszki.
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kilka listków lubczyku
2-3 gałązki natki pietruszki
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 mała cebula
1 por
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
1 duży pomidor
kawałek białej kapusty
4 dzwonka karpia
sok z 1 małej cytryny
2-3 łyżki sosu sojowego
sól
Znacie inne przepisy na zupę z karpia? Podzielcie się nimi!