Aby przyrządzić wegetariańską zapiekankę pasterską potrzeba:
szklanka granulowanej soi
1,5 kg ziemniaków
2 duże cebule
marchewka
puszka pomidorów w zalewie ziołowej
Szklanka bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół szklanki mleka
2 łyżki masła
jajko
sól
pieprz
tymianek
Sproszkowane kotlety sojowe mielone oraz granulowaną soje przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Cebule i czosnek obrać, cebulę pokroić w krążki, jeden ząbek czosnku drobniutko posiekać, następnie razem zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Mielone ala sojowe oraz soje włączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, lekko przesmażamy na patelni z cebulą i czosnkiem, zalewamy bulionem, pomidorami z puszki, łyżeczką koncentratu. Marchewkę obieramy i trzemy na małych ząbkach tarki, dodajemy do soi, przyprawiamy i mieszamy, gotujemy kilka minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, miksujemy lub rozdrobimy w maszynce do mielenia mięsa. Pozostały czosnek przekładamy przez praskę, dodajemy do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem, mieszamy.
Soję przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy ziemniaki, jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch zapiekanki. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut.
sxc.hu
Którą odmianę zapiekanki pasterskiej wolicie – mięsną czy bezmięsną?