Wykonanie:
500g makaronu penne,
2 opakowania pomidorów w puszce, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 250 g śmietany 18%, kostka rosołu warzywnego,, pieprz, sól, zioła – do smaku, kostka sera.
-
Krok pierwszy
Cebulę pokrój drobno i wraz z rozdrobnionym przez praskę czosnkiem podsmaż na patelni.
-
Krok drugi
Pomidory z jednej puszki zmiksuj przy pomocy blendera i wlej na patelnie a pomidory z drugiej puszki całe wrzuć do cebuli i zmiksowanych pomidorów.
-
Krok trzeci
Całość gotuj przez kilka minut i dodaj kostkę rosołu warzywnego. Gdy kostka się rozpuści, dodaj śmietanę, pieprz, sól oraz zioła i gotuj przez minutę.
-
Krok czwarty
Makaron ugotuj al dente, odcedź i wrzuć na patelnię, całość wymieszaj dokładnie i zetrzyj pół kostki sera.
-
Krok piąty
Makaron z sosem przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzch zetrzyj pozostałą część sera.
-
Krok szósty
Naczynie włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Znacie inny przepis na wegetariańską zapiekankę makaronową? Podzielcie się nim z nami.