Wykonanie:
250 g makaronu penne,
250 g białych szparagów,
200 g grzybów lub pieczarek,
3 pomidory,
200 g żółtego sera,
oliwa, cukier,
masło.
Sos pomidorowy:
opakowanie pomidorów w puszcze w sosie ziołowym,
cebula,
ząbek czosnku,
sól, pieprz ziołowy,
mieszanka przypraw do dań włoskich,
oregano, bazylia.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
200 ml mleka,
jajko.
-
Krok pierwszy
Szparagi gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie z odrobiną cukru i masła.
-
Krok drugi
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż chwilę na rozgrzanej oliwie. Obrane pomidory pokrój w plastry, makaron ugotuj al dente.
-
Krok trzeci
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem, następnie wrzuć odcedzony ugotowany makaron, zalej go sosem pomidorowym i wymieszaj.
-
Krok czwarty
Pieczarki, plastry pomidora i całe szparagi połóż kolejno na makaronie i zalej sosem beszamelowym, obficie posyp serem.
-
Krok piąty
Aby przygotować sos pomidorowy, cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
-
Krok szósty
Pomidory zmiksuj blenderem i dodaj do cebuli z czosnkiem. Duś pod przykryciem kilka minut.
-
Krok siódmy
Wykonanie sosu beszamelowego należy rozpocząć od podsmażenia na maśle mąki, następnie należy dodać mleko i wymieszać, gotować aż sos zgęstnieje, gdy lekko wystygnie dodać jajko. Wymieszać.
-
Krok ósmy
Zapiekaj wszystko około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Znacie inny przepis na zapiekankę ze szparagami? Podzielcie się nim z nami.