Rodzaje technik oklepywania:
– oklepywanie łyżeczkowe – wykonywane jest częścią wewnętrzną rąk zgiętych w łyżeczkę (łódeczkę), a kciukiem i palcem wskazującym robi się przerwę. Uderzamy dłońmi. Ruch powinien być stłumiony i głuchy.
– oklepywanie miotełkowe – uderzenie wykonywane jest powierzchnią grzbietową paliczków dalszych palców 2-5. Palce są wyprostowane bądź też w lekkim zgięciu oraz rozstawione od siebie.
Przed przystąpieniem do masażu należy sprawdzić, czy są jakieś przeciwwskazania do jego wykonania u naszego pacjenta. Jeżeli nie ma, wówczas można przystąpić do masażu.
Oklepywanie wykonywane jest na dużych powierzchniach mięśniowych. Stosowane jest m.in. przy zanikach mięśni, mając za zadanie ich pobudzenie. W celu wykonania masażu należy rozluźnić nadgarstki i wykonać bezwładne uderzenie – ruch wychodzi z przedramienia. Dłonie pracują naprzemiennie z wysokości 10-15 cm od ciała masowanego. Ruchy należy wykonywać rytmicznie, są one krótkie, częstotliwość to 3-5 na sekundę.
Technikę oklepywania należy zawsze przeprowadzać w poprzek mięśni, ze względu na to, że oklepywanie wzdłuż mięśni może spowodować rozerwanie włókien mięśniowych.
Oklepywanie powoduje przekrwienie obszaru masowanego, działa pobudzająco, odżywia tkankę masowaną oraz przyśpiesza metabolizm. Lekkie uderzenie uspokaja, zaś silne działa pobudzająco.
Robiono Wam kiedyś tego rodzaju masaż? Opiszcie swoje wrażenia.