Sód i potas
Aby mieć niskie ciśnienie krwi, należy dbać o równowagę sodu i potasu w organizmie. Polska dieta, obfita w potrawy solone i tłuste dania szkodzi sercu. Z powodu nadciśnienia cierpi także co czwarty Amerykanin, powyżej 65. roku życiu – co drugi. Nadmierne spożycie soli kuchennej sprzyja chorobom serca. Należy zbalansować zawartość sodu i potasu w organizmie, co wiąże się z ograniczeniem jedzenia słonych produktów oraz powiększeniem jadłospisu o produkty bogate w potas, np. pomidory, gruszki i bananany.
Witamina B6
Na serce wpływa szkodliwie niedobór witaminy B6, zwanej również pirodyksyną. Już 3,6 mg dziennie tej substancji, w połączeniu z kwasem foliowym i kobalaminą, może mieć zbawienny wpływ na nasz najważniejszy mięsień. Witamina B6 pomaga również przy nadciśnieniu i zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego.
Kwasy Omega-3
Aby poprawić pracę serca, jedz tłuste ryby morskie i kiełki.
Magnez
Dbaj o to, bay Twoja dieta była bogata w kaszę gryczaną i migdały.
Niektórzy twierdzą, że nie uprawiają sportu, ponieważ mają słabe serce. Jest to błędne rozumowanie. Naturalnie nie zaleca się sportów ekstremalnych oraz dużego wysiłku fizycznego, lecz należy często być w ruchu, aby poprawić ukrwienie organizmu, uszczelnić i wzmocnić naczynia krwionośne oraz zadbać o lepszy dopływ krwi do serca. Spacer, joga czy Tai Chi to znakomite rozwiązanie dla najbardziej leniwych. Jeżeli wysiłek fizyczny męczy, macie słabą kondycję i bladą skórę, to znaczy, że organizm bije na alarm i domaga się działania, które pomoże sercu właściwie pracować. Ruch i przebywanie na świeżym powietrzu zapewnią witalność i sprawią, że będziecie mieć więcej chęci do życia. Po wieczornej przechadzce możecie napić się melisy, zaaplikować sobie wyciąg z głogu, miłorzębu japońskiego, aronii albo żeńszenia.
Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.