Choć trudno w to uwierzyć, są ludzie, którzy zbierają ogromne ilości płatków róż i smażą z nich niezwykle aromatyczne i delikatne przetwory. Możesz więc i ty dołączyć do nich i w ostatnim dniu karnawału uraczyć ważne dla ciebie osoby takimi prawdziwymi pączkami z różą. Albo w ukryciu wyjeść dżem palcem ze słoika, to znana i lubiana metoda jego konsumpcji.
Aby zrobić marmoladę różaną trzeba przygotować:
Wykonanie:
Z płatków róż pozbądź się białych końcówek płatków. Wrzuć płatki do malaksera i rozdrobnij je na wolnym biegu. Dodaj sok z cytryny i cukier, a następnie ucieraj drewnianą łyżką lub pałką w makutrze około 10 minut. Przełóż różę do garnka z grubym dnem i smaż około pół godziny, nie zaniedbując mieszania.
Fot. sxc.hu
Przełóż do wysterylizowanych słoiczków i dokładnie zakręć. Wyrób nie wymaga pasteryzacji.
Marmolada nadaje się do faszerowania pączków czy kruchych rogalików, można ją również jeść z chałką czy białą bułką, jak zwykły dżem.
Jakie nadzienie w pączkach najbardziej lubicie?