Wykonanie marmolady z cebuli:
2 czerwone cebule,
pół szklanki cukru (ćwierć, jeśli zamiast wina użyjesz soku z żurawiny),
ćwierć szklanki octu balsamicznego lub czerwonego octu winnego,
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina lub soku z żurawiny,
pół łyżeczki soli.
-
Krok pierwszy
W średniej wielkości rondlu rozgrzej oliwę na niewielkim ogniu.
-
Krok drugi
Wrzuć cebulę i duś ją, aż się zeszkli, około 10-15 minut. Dodaj cukier i gotuj aż do jego rozpuszczenia.
-
Krok trzeci
Ostrożnie dodaj ocet i wino (sok), a następnie podkręć płomień i zagotuj zawartość garnka. Ponownie zmniejsz płomień i duś, mieszając co jakiś czas, aż płyn odparuje, a cebula skarmelizuje się i będzie całkiem miękka – może to zająć od 30 do 60 minut. Sprawdzaj czujnie, czy marmolada się nie przypala.
-
Krok czwarty
Gotową marmoladę możesz przełożyć do wysterylizowanego słoika i od razu zamknąć, ale także zjeść w ciągu kilku dni po przygotowaniu – pod warunkiem przechowywania jej w lodówce.
Znacie przepisy na inne nietypowe marmolady?