Jednym z takich przetworów jest marmolada z jabłek, świetnie nadająca się do szarlotki, naleśników, smarowania pieczywa czy nadziewania kruchych rogalików.
Wykonanie:
kilo cukru,
łyżka cynamonu,
1 cytryna.
-
Krok pierwszy
Jabłka umyj, obierz ze skórek, wykrój gniazda nasienne. Sok z cytryny wyciśnij i pokrop nim pokrojone owoce. Do garnka z grubym dnem włóż połowę jabłek, dodaj 2-3 łyżki wody i rozgotuj owoce na gęstą masę.
Fot. photoxpress.com -
Krok drugi
Teraz możesz dodać resztę jabłek, cukier i cynamon. Przesmaż na wolnym ogniu przez około pół godziny, nie zaniedbując mieszania, ponieważ cukier łatwo się karmelizuje, co prowadzi do przypalania się marmolady.
-
Krok trzeci
Wyparzone słoiki napełnij marmoladą i od razu zakręć. Nie wymagają pasteryzacji, zmiana temperatury zrobi swoje. Pozwól im zatem dokładnie wystygnąć, zanim przestawisz je w inne miejsce. Jeśli któryś ze słoików się nie zassał, przechowuj go w lodówce i użyj w ciągu mniej więcej tygodnia.
-
Krok czwarty
Gotowa marmolada ma złocisty, jasnobrązowy odcień, a w masie jabłkowej da się wyczuć większe kawałki.
Znacie inne przepisy na jabłkową marmoladę? Podzielcie się nimi, jeśli macie ochotę!