Psychologia Wyrzuty sumienia na po jedzeniu - jak sobie poradzić?

Wyrzuty sumienia na po jedzeniu – jak sobie poradzić?

-

Do charakterystycznych objawów niekontrolowanego łaknienia zaliczymy: okresowe utraty kontroli przy jedzeniu, spożywanie pokarmów w szybszym niż normalnie tempie, uczucie przejedzenia. Napadom obżarstwa towarzyszą również objawy, które pojawiają się zwykle po skończonym posiłku – poczucie winy, wstydu i zażenowania.

Osoby z tym problemem często „przejadają własne problemy”. Jeśli w ich życiu pojawi się sytuacja, z którą sobie nie radzą lub doznają silnego stresu, w pierwszej kolejności otwierają lodówkę. Jedzenie pomaga wielu osobom w walce ze zdenerwowaniem.

Poczucie winy jest bardzo powszechne. Objadamy się bowiem zazwyczaj w sposób niekontrolowany, bez umiaru. Dopiero, gdy jesteśmy tak objedzeni, że nie jesteśmy w stanie wziąć niczego więcej do ust, przestajemy jeść. Ten brak kontroli nad własnym ciałem powoduje, że zaczynamy odczuwać bezsilność. Często cierpi na tym również nasza atrakcyjność – zbytnie objadanie się prowadzi do otyłości i nadwagi, a to dodatkowo obniża naszą samoocenę.

Ważne jest jednak, aby nie obwiniać się za uległość wobec jedzenia. Powinniśmy podjąć próbę poradzenia sobie z problemem. Wskazana będzie wizyta u dietetyka, który pomoże nam ustalić dzienne porcje żywności. Wskaże też, co powinniśmy jeść, a jakie produkty lepiej omijać. Pomocna może okazać się również wizyta u psychoterapeuty, który pomoże nam uporać się z emocjami, które doprowadziły nas do tego stanu. Tego typu działania wprowadzą do naszego życia ład i wraz z ustąpieniem objawów obżarstwa, powróci lepsza samoocena i poczucie skuteczności.

Skąd biorą się u Was wyrzuty sumienia po jedzeniu? Czego się boicie i przed kim odczuwacie wstyd? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Magdalena Paluch

Magdalena Paluch – jest studentką V roku na kierunku: Psychologia Kliniczna w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej oraz pracownikiem Stowarzyszenia. Uczestniczyła w licznych zajęciach praktycznych, głównie w Środowiskowym Domu Samopomocy prowadzącym działalność terapeutyczną i rehabilitacyjną. W roku 2004 uzyskała także tytuł zawodowy fotografa artystycznego. Psychologia to jej pasja i wiąże z nią swoją zawodową przyszłość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Rywalizacja między rodzeństwem – jak zapobiec?

Znowu awantura? Znów dąsy, obraza, płacze, skarżenie i kuksańce? Spokojnie! Wszystkie dzieci kłócą się ze sobą – jeśli masz rodzeństwo, przypomnij sobie wasze relacje z czasów, gdy mieliście tyle lat, co twoje dzieci. Kłócenie się to ważny element rozwoju społecznego, nie zabraniajmy więc dzieciom treningu, lecz ustalmy jego zasady i granice.

Jak zrobić warkocz dobierany z boku?

Warkocz dobierany z boku, jak każda plecionka, jest bardzo modnym splotem. Można go nosić na co dzień lub czesać się w niego na większe wyjścia. Wykonanie fryzury zajmie dosłownie parę minut.

Zobacz też

Gorąca czekolada – przepis

Nazwa „czekolada” została zapożyczona przez Hiszpanów z języka Azteków na oznaczenie rozrobionego w ciepłej lub gorącej wodzie kakao. Ową gorzką, ciemną wodę przyprawiano podobnie jak teraz: wanilią, miodem (także słodkim sokiem z agawy) oraz pikantną papryką chilli.

Liofilizowane owoce i warzywa – dawka witamin przez cały rok

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon...

Jak udekorować domek ogrodowy, gdy ma się ograniczony budżet?

Każdy z nas marzy o tym, aby jego miejsce odpoczynku było wygodne i przytulne. Jednak równie ważne jest to,...

Może Cię zainteresuje: