Sałatka grecka, nazywana w Grecji wiejską, tradycyjnie składa się z dwunastu składników: sałaty, pomidorów, świeżego ogórka, zielonej lub czerwonej papryki, cebuli, czarnych oliwek, oliwy, oregano lub tymianku, natki pietruszki, soli, pieprzu i sera feta.
Ser feta, nazywany często serem pasterskim, wyrabiany jest we wszystkich regionach Grecji i jest najbardziej znanym greckim serem produkowanym z owczego mleka. Choć najczęściej spotyka się go w sałatkach, używany jest także do zapiekanek i farszów. W sklepach możemy spotkać sery, które z powodu zastrzeżonej nazwy „feta” lub innego procesu produkcji nie mogą być sprzedawane jako sery greckie, dlatego nazywają się serami sałatkowymi. Do wykonania sałatki greckiej
1 sałata lodowa lub chrupka masłowa,
4 średniej wielkości dojrzałe pomidory,
1 ogórek szklarniowy,
200-250 g sera feta,
1 cebula biała lub czerwona,
50 g czarnych oliwek (można zastąpić je zielonymi),
1 mała zielona papryka,
2-3 gałązki świeżego oregano lub tymianku (można dać suszony),
mały pęczek pietruszki,
90 ml oliwy z oliwek,
25 ml soku z cytryny (1,5 łyżki),
sól,
pieprz.
Uwaga!
Do sałatki greckiej z serem feta pasuje białe wytrawne lub półwytrawne wino.
Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Ogórek umyć, wydrążyć nasiona, przepołowić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Ser rozkruszyć na większe kawałki lub pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy. Cebulę obrać i pokroić w cienkie całe lub pół plastry. Z papryki wyciąć środek z nasionami i pokroić na cienkie paski. Natkę pietruszki grubo posiekać. Do dużej miski włożyć porwane na duże kawałki liście sałaty, warzywa, oliwki, ser i pokruszone zioła. Posypać natką. Delikatnie wymieszać. Oliwę i sok z cytryny, sól oraz pieprz umieścić w małym słoiczku, następnie potrząsać przez chwilkę do połączenia się składników dressingu. Polać nim sałatkę. Podawać z pieczywem, opieczonym na grillu kromkami pszennego pieczywa lub chlebkiem pita.
Znacie inny sposób na przyrządzenie sałatki greckiej z serem feta? Podzielcie się nim w komentarzach.