Do wykonania sałatki gyros potrzeba:
1 duża pierś z kurczaka (może być także pierś z indyka),
1 główka kapusty pekińskiej,
kilka ogórków konserwowych,
puszka kukurydzy,
2 cebule,
przyprawa do gyrosa,
2-3 łyżki oleju,
ketchup,
majonez.
Mięso pokroić na drobne kawałki, posypać przyprawą do gyrosa, polać olejem, wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej pół godziny. Następnie dobrze je podsmażyć i wystudzić. Kapustę posiekać na cienkie paski, ogórki i cebulę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Następnie w szklanej misce układać warstwy składników w następujący sposób:
– mięso, majonez, ketchup, cebula, ogórki, kukurydza, majonez, ketchup, kapusta
lub
– mięso, cebula, ogórki, kukurydza, majonez wymieszany z ketchupem, kapusta
Tak przyrządzoną sałatkę odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Wariacje na temat sałatki z gyrosem uwzględniają zastąpienie korniszonów kiszonymi ogórkami, dodanie kaparów, oliwek czy czerwonej cebuli. Ciekawa smakowo jest też jej wersja z cząstkami ananasa, czerwoną fasolą z puszki, kukurydzą konserwową i cienko pokrojonym porem. Dressingiem nie jest tu majonez wymieszany z ketchupem, lecz sam majonez, który nabiera koloru i specyficznego smaku od usmażonego mięsa w przyprawie do gyrosa oraz w sporej porcji żółtego curry w proszku.
Znacie inne sposoby na przyrządzenie sałatki gyros? Podzielcie się nimi w komentarzach.