Aby zrobić śledzie z buraczkami przygotuj:

6 płatów śledziowych solonych
3 średnie buraki
2 ziemniaki
cebula
2 ogórki konserwowe
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
pieprz

Śledzie wymocz przez godzinę. Buraki ugotuj i obierz, a gdy ostygną, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w kostkę. Tak samo w kostkę pokrój cebulę i ogórki. Z jogurtu i majonezu zrób sos, doprawiając go pieprzem w razie konieczności. Śledzia pokrój w paski o szerokości półtora centymetra i ułóż w salaterce. Warzywa wymieszaj z sosem, a następnie zalej nim śledzia. Wstaw salaterkę do lodówki na co najmniej trzy godziny.

I co myślicie – będzie dobre? 😉 Znacie inne fajne przepisy na śledziowe sałatki? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBrukselka z boczkiem – przepis
Następny artykułSałatka z cykorii z jajkiem – przepis

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here