Kaszę zalej osolonym wrzątkiem i zostaw do napęcznienia na 5-7 minut. Gdy woda zniknie, rozdrobnij zawartość miski widelcem.

Dymkę posiekaj, pomidory pokrój w grubą kostkę, paprykę w paseczki, a ogórka w plasterki. Wymieszaj kaszę z warzywami i zieleniną. Z oliwy i cytryny przyrządź sos, posól i popieprz go do smaku. Sosem zalej sałatkę i dokładnie wymieszaj.

pół szklanki kaszy bulgur/kuskus
pół szklanki posiekanej natki pietruszki
pół szklanki posiekanej świeżej mięty
4 dymki
jeden duży pomidor
pół papryki
pół ogórka
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Uwaga!

Sałatka świetnie komponuje się z mięsem z grilla lub kebabem.

Jakie są Wasze ulubione przepisy na sałatki z kuskusem? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWścieklizna u kota – objawy, przebieg, leczenie
Następny artykułJak zagrać w Snake na YouTubie?

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here