Do sporządzenia sałatki z kurczaka z curry potrzebujesz:

4 ugotowane filety z piersi kurczaka,
pół szklanki majonezu,
1 łyżka curry,
1/4 łyżki mielonego pieprzu,
1/4 szklanki posiekanego selera naciowego,
pół szklanki posiekanej czerwonej papryki,
1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek,
pół szklanki winogron bez pestek,
1/4 szklanki podsmażonych migdałów

  • Krok pierwszy

    Na początku musimy ugotować piersi z kurczaka. Nie jest to pracochłonne zajęcie. Trzeba jednak brać je pod uwagę podczas przygotowania tej sałatki.

  • Krok drugi

    Kiedy kurczak ostygnie, kroimy go w kostkę. Nie warto kroić go, kiedy jest gorący. Mięso rozpadnie się na włókna, a my, zamiast ładnie wglądającej sałaty otrzymamy mało estetyczny wyrób.

  • Krok trzeci

    Teraz, kiedy kurczak jest pokrojony, przekładamy go do miski lub salaterek, mieszamy z majonezem curry i pieprzem.

  • Krok czwarty

    Następnie kroimy pozostałe warzywa. Dobrze, jeśli kostki będą miały podobny rozmiar, sałatka będzie lepiej wyglądała. Kroimy migdały, seler, jabłka, czerwoną paprykę i winogrona.

  • Krok piąty

    Na koniec mieszamy naszą sałatkę. Jest ona w zasadzie gotowa. Warto jednak trochę poczekać i włożyć ją na kilak godzin do lodówki. Warzywa i mięso przesiąkną curry i całość będzie bardziej pikantna.

  • Znacie inny przepis na sałatkę z kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak usunąć historię przeglądania?
Następny artykułSałatka z kurczaka z zielonym pieprzem – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here