Aby przyrządzić sałatkę z roszponki z fetą przygotuj:

2-3 garści roszponki
200 g fety w kostkach
2 soczyste, dojrzałe pomidory
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

  • Krok pierwszy

    Roszponkę opłucz i osusz na papierowym ręczniku.

  • Krok drugi

    Fetę odsącz z zalewy.

  • Krok trzeci

    Pomidory pokrój w ćwiartki, a każdą z nich w plasterki.

  • Krok czwarty

    Z octu, oliwy i przypraw przyrządź sos.

  • Krok piąty

    Składniki sałatki wymieszaj rękami, po czym zalej całość sosem.

  • Znacie inny przepis na taką sałatkę? Podzielcie się nim!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNaleśniki z rabarbarem – przepis
Następny artykułZupa z liści rzodkiewki – przepis

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

1 KOMENTARZ

  1. Pyszne salatki czesto zamawiam w Margaret bo samej nie chce mi sie wszystkiego kroic , a ze czasami zamawiamy wszyscy do pracy to wychodzi to na prawde nie drogo , a przede wszystkim zdrowo i smacznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here