Dziś przepis na zupę z liści rzodkiewki. Brzmi to dziwnie? A smakuje doskonale! Zapraszam do przeczytania przepisu, gwarantuję, że zupa jest pyszna!
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera)
liście rzodkiewki z 2 pęczków
2-3 łyżki oliwy z oliwek
por
kiełki rzodkiewki lub brokuła do dekoracji
sól
pieprz
śmietana
-
Krok pierwszy
Przygotuj bulion warzywny. Włoszczyznę obierz, zalej zimną wodą, dodaj oliwę i gotuj 40 minut na wolnym ogniu.
-
Krok drugi
Warzywa wyjmij z bulionu, a włóż do niego umyte i pokrojone liście rzodkiewki i pokrojonego w talarki pora. Gotuj 10 minut.
-
Krok trzeci
Liście są delikatne, więc powinny zmięknąć przez ten czas wystarczająco. Zupę zestaw z ognia i zmiksuj (im mniej bulionu, tym gęstszy krem wyjdzie).
-
Krok czwarty
Zabiel śmietaną i dopraw do smaku. Podawaj z kiełkami służącymi za zdrową dekorację.
morguefile.com
Co myślicie o takiej zupie? Macie inne pomysły na nietypowe (niedocenione!) zupy? Podzielcie się nimi!